Foto: Nova.rs, Shutterstock

Kad je Vlada Srbije pre oko mesec i po dana "odmrzla" cene mesa, koje su do tada mesecima bile ograničene, stručnjaci su upozoravili na scenario koji sledi – cene koje su “puštene s lanca” će podivljati. Za pojedine vrste mesa, poput piletine, upravo se to i desilo. Međutim, kupci će se iznenaditi ako se ovih dana zapute u prodavnicu po određene vrste svinjetine. Naime, neke cene su čak i niže nego dok su bile pod kontrolom države.

Do pre mesec i po dana, cene svinjskog buta i plećke bez kostiju, vrata i krmenadle s kostima i pilećeg trupa bile su ograničene Uredbom Vlade.

Foto: Andrija Lazarević/Nova.rs

Tako je nekoliko meseci kilogram svinjskog buta koštao najviše 750,2 dinara, dok je najviša cena plećke mogla da bude 738,1.

Kad su u pitanju vrat i krmenadla, ove dve vrste mesa koštale su najviše 689,7 i 659,45 dinara po kilogramu.

PROČITAJTE JOŠ

Poslednja vrsta čija je cena bila ograničena je pileći trup. Kilogram je smeo da košta najviše 319 dinara po kilogramu.

Baš kada je Vlada “odmrzla” cene ovih proizvoda, ekonomisti su upozoravali da će u narednom periodu meso da značajno da poskupi.

Objašnjavali su da kada se neko “pusti sa lanca”, on obično počne da divlja, te da će upravo to da se desi sa mesom.

Zbog toga je ekipa portala Nova.rs odlučila da proveri kakve su cene ovog mesa sada.

Foto: Dunja Marić/Nova.rs

Prvo meso na listi je svinjski but bez kosti.

Umesto 750, koliko je koštao kilogram ovog mesa dok su cene bile ograničene, sada košta i po 800 dinara. Međutim, poskupljenje je manje u onim prodavnicama gde je but bio jeftiniji od maksimalno određene cene – tamo gde je koštao 730, sada košta 740 dinara.

Što se tiče svinjske plećke, do skoro je kilogram mogao da se kupi po ceni od 738 dinara, dok je sada cena tek neznatno viša – u proseku košta 740 dinara.

Kada su u pitanju cena svinjskog vrata i krmenadle – one su verovatno iznenađenje za sve kupce. Naime, ove vrste sada u svim većim marketima koštaju još manje od cena koje su bile određene kao maksimalne pre mesec i po dana.

Dok su cene bile ograničene, kilogram vrata mogao je da košta najviše 689,7 dinara, dok sada varira od prodavnice do prodavnice – od 600 do 680 dinara.

Foto: Shutterstock

Kilogram krmenadle umesto 660, košta između 600 i 620 dinara.

Međutim, za razliku od ovih vrsti svinjskog mesa, piletina nije uspela da se zadrži na sličnom nivou na kojem je bila dok je Vlada ograničavala cene. Kilogram pilećeg trupa mogao je tada da košta najviše 319 dinara, dok su sada cene drastično više.

Foto: Nova.rs

Tako se cene sada kreću od 490, pa do čak 550 dinara po kilogramu.

Inače, stručnjaci su i upozoravali da će upravo piletina da doživi drastičan rast cena onda kada Vlada prekine važenje Uredbe.

BONUS VIDEO Prazan ceger za 1.000 dinara: Ispovest studentkinje iz Beograda o životu pod inflacijom