Dušan Nikezić Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Potpredsednik Stranke slobode i pravde Dušan Nikezić istakao je danas da guvernerka Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković treba da podnese ostavku i uputi javno izvinjenje građanima Srbije zbog katastrofalnih rezultata i nebrojenih propusta koje je kao guvernerka NBS napravila.

Nikezić je ocenio da je NBS „nesupešna u sprovođenju osnovnog cilja, a to je postizanje i održavanje stabilnosti cena”.

„Za vaš današnji autorski tekst, u kom veličate rezultate NBS u borbi protiv inflacije, se bukvalno može primeniti izreka ‘nema veze sa životom’, pošto građani Srbije svakodnevno plaćaju skupu cenu života sa najvećom inflacijom u poslednjih 20 godina, dva i po puta većom nego u evro zoni i šest puta većom nego u Americi ili Rusiji“, rekao je Nikezić u saopštenju.

„Kažete da bi ‘inflacija buknula i da nije bilo sukoba u Ukrajini’, zbog viška novca koji su štampale centralne banke od Amerike do ECB, i da ste vi na to upozoravali još 2018. godine. Pa zašto onda niste preduzeli adekvatne mere monetarne politike, već ste u periodu jul 2019. – jul 2022. godine povećali novčanu masu (M1) u Srbiji za 64 posto, dok je u EU taj rast bio 40 odsto, čime ste direktno doprineli da inflacija u Srbiji bude daleko veća nego u EU“, upitao je on.

„Konačno, hvalite se da su vaše mere u finansijskom sektoru doprinele privrednom rastu, samo se postavlja pitanje o kojem rastu govorite, pošto je Srbija i tokom 2022. godine i u prvom kvartalu 2023. imala niži rast i od evropskog proseka i od razvijenih evropskih zemalja i od zemalja regiona“, pita Nikezić.

On je rekao i da se Jorgovanka Tabaković godinama „skriva iza svoje zvučne funkcije i enormne plate, dok građani Srbije plaćaju za njenu nestručnost i neaktivnost“.

***
BONUS VIDEO – Inflacija znatno smanjila kupovnu moć građana: Čega su se sve odrekli?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar