Forbes Power Women's Summit Foto: Goran Srdanov/Forbes

Od žena se danas dosta očekuje i mnoge od njih ne žele da govore iskreno i razmene iskustva o svojim problemima, a nauka je srećom poslednjih godina dala veliki doprinos da one na vreme prepoznaju neke od zdravstvenih problema, da ih adekvatno leče i menjaju svoj stil života, poručile su danas učesnice panela čija je tema žensko reproduktivno zdravlje i brojni tabui u vezi s tim (She for her health. Are there taboos when we speak about women health?) u okviru prvog Forbes Power Women’s Summit-a.

Staša Stanković, rođena Beograđanka, koja se školovala na Oksfordu i Kembridžu, gde je i postala doktor nauka na polju reproduktivne genomske medicine i osnivačica startap kompanije OvartiX, govorila je o svom polju istraživanja i tome kako on doprinosi unapređenju ženskog reproduktivnog zdravlja, piše Forbes.

U saradnji sa Kembridž univerzitetom, Staša radi na razvitku genetskog testa koji će moći da predvidi ulazak u menopauzu i tako omogući ženama da planiraju majčinstvo budući da je sve učestaliji trend odlaganje materinstva.

Forbes Power Women’s Summit Foto: Goran Srdanov/Forbes

Kako je rekla, primetila je da se o ženskom zdravlju ne zna i ne govori dovoljno sve do momenta kada žene uđu u menopauzu i da je važno da se pomogne ženama da se sa tim promenama lakše nose.

Staša je prepoznata kao jedna od 10 najboljih mladih naučnika u biomedicinskom sektoru u Velikoj Britaniji i uvrštena je među 11 naučnika sa najvećim uticajem na inovacije u oblasti menopauze i ženskog zdravlja prema Forbes-u.

„Toga često nismo ni svesne i veliki broj žena ulazi u ranu menopauzu, a najplodnije su recimo sa 26 godina, a onda dođe brzo do promena“, rekla je Staša.

Kaže da zato ona i njen tim rade istraživanje koje obuhvta 500.000 žena o tome kako se zahvaljujući genetskim testovima može pomoći da znaju kada će ući u menopauzu.

Kako je slikovito i opisala „jajnici su na vrhuncu karijere kad imamo 28 ili 25 godina“, a menopauza se jednostavno ženama dešava.

Ona je navela da su do 1993. godine medicinska istraživanja i testiranja rađena prevashodno na muškarcima, a da je žensko zdravlje bilo tabu godinama.

Kako kaže, dosta toga se promenilo, a tako i vreme kada žena ulazi u menopauzu. Nekada je to bilo sa 50-im godinama, a sada ima žena koje ulaze već u 40-im, neke i pre.

S time se složila i Nikolina Lauc, suosnivačica i izvršna direktorka hrvatskog startapa GlycanAgea. Ona je navela da žene danas 10 do 15 godina ranije ulaze u menopauzu i da imaju različite simptome.

Forbes Power Women’s Summit Foto: Goran Srdanov/Forbes

Nikolina je prošle godine proglašena najboljom osnivačicom startapa u Hrvatskoj, osmislila je precizan test biološke dobi odnosno markere starenja koji mogu pokazati kakvo je nečije zdravlje kako bi znao da li da menja navike i stil života.

Kako je objasnila, prvi korak je utvrđivanje da je žena u menopauzi dijagnostičkim testovima, a onda personalizacija rešenja odnosno individulani pristup u daljem propisivanju terapije.

Ina Bulat, direktorka za jugoistočnu Evropu u kompaniji Merck, osvrnula se na to kako ova kompanija doprinosi poboljšanju zdravlja žena prevashodno i lakšem životu obolelih.

Budući da je pre medicine radila i u mnogim drugim industrijama kaže da joj je drago da se ipak našla u onoj koja ima veze sa zdravljem i može da pomogne u poboljšanju zdravlja žena.

Forbes Power Women’s Summit Foto: Goran Srdanov/Forbes

Ona je navela primer da danas postoje lekovi koji pomažu u lečenju problema tiroidne žlezde koja znatno više pogađa žene, kao i multiple skleroze.

„Nauka je pomogla da živimo zdravo i ponosna sam što imamo napredne lekove koji omogućavaju ženama da vode normalan život i da uz korišćenje tih lekova ostanu u drugom stanju ili vode sasvim nesmetano život tako da mogu da zaborave na bolest“, navela je Bulat.

Ukazala je na to da nauka nudi neka od rešenja kao što su zamrzavanje jajnih ćelija budući da se procenat uspešnosti kada je začeće u pitanju smanjuje sa godinama, ali da je proces starenja neminovan.

Milica Stevanović, HYL trener i life coach, rekla je da je period menopauze veoma izazovan period za svaku ženu i da je to vreme kada se suočavaju sa time da moraju da menjaju navike poput načina ishrane i vežbanja iako često ne vole promene.

Forbes Power Women’s Summit Foto: Goran Srdanov/Forbes

Ona je na skupu podelila i sopstvena iskustva o tome da je u perimenopauzu ušla kada je imala 39 godina, a da toga nije bila svesna iako je osećala promene od kojih je jedan od najizraženijih bila nesanica.

Na pitanje da li raste broj žena koje su o tome spremne da govore otvoreno i iskreno ona kaže da ne treba kriti menopauzu već naprotiv da žene treba više da pričaju o tome sa čime se suočavaju i „ne budu u otporu prema onome što im se dešava“.

Istakla je i da se danas od žena dosta očekuje.

„Danas jedna žena treba da bude uspešna, da gradi karijeru, rodi bar dvoje dece, bude posvećena porodici, kuva, sprema zdrave obroke i bude fantastična supruga i ćerka, da trenira, jede jabuke, da meditira… i ta žena ima svega 24 sata za to, od čega osam mora da spava zbog tena i kada se vrati sa posla ima 6-7 sati da bi sve stigla i izvuče se iz začaranog kruga obaveza“, navela je ona.

Ukazala je da je jasno da će dve žene od kojih jedna ima, a druga nema decu donositi različite odluke u vezi toga kako će izgledati njihov dan i drugačije posložiti prioritete i potrebe.

„To je nešto što je promenljivo i moramo svi da razumemo da ako imamo malu decu drugačije ćemo funkcionisati u poslovnom svetu“, zaključila je ona.

***

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar