Foto: Shutterstock

U ovom trenutku u Srbiji gotovo da nije moguće naći konobara ili kuvara. Najveći broj njih je već otišao da radi negde na primorju u Hrvatsku, Grčku, BiH, Albaniju. Sudeći prema aktuelnim oglasima posla u inostranstvu još ima, a nude se i dobre plate.

Piše: Nikola Savić

Nudi se 1.500 evra za konobarisanje u Grčkoj ili Sloveniji. U Hrvatskoj nešto više od 1.000 evra.

„Konobarisanje je tradicionalno u ovom periodu traženo u inostranim državama, ono je i sve plaćenije što je u skladu sa ekonomskim promenama. Ove godine su, na primer, u Crnoj Gori već od januara počeli da se pojavljuju oglasi sa pozivom za ovom vrstom radnika jer su potrebe sve veće“, objašnjava za „Novu“ menadžer za odnose s javnošću kompanije Infostud Miloš Turinski.

Foto: Sebastian Gollnow / AFP / Profimedia

Naš sagovornik je objasnio da su ti poslovi uglavnom sezonski, ali da je potreba i interesovanje veliko zbog toga što je najčešće tim ljudima sve obezbeđeno.

„Kompanija često pokriva troškove transporta, nudi besplatan smeštaj i dva do tri obroka dnevno“, objasnio je Turinski.

Radno vreme im je mahom dvokratno, od juna do sredine septembra većina radi bez slobodnog dana.

Preti li novi egzodus radnika u Nemačku? – gosti Toplica Spasojević i Miloš Turinski
Foto: Nova S

„Nemate dodatne troškove pa nakon tog perioda izađete sa čistom zaradom, ali se i dosta radi“, objasnio je naš sagovornik.

Ljudi hoće više da zarade pa se vraćaju kući i sa više hiljada evra, ali oni ne jure da ostanu u nekoj od zemalja u regionu, za to im više odgovara zapadna Evropa, dodao je Turinski.

„Ako odlazite na te sezonske poslove, vi želite da zaradite više i da živite pristojnije, odnosno u boljim uslovima, a što se tiče ljudi u Srbiji njih najviše interesuje Nemačka“, kaže on.

Sezonski periodi obično podrazumevaju povećan turistički promet, što dovodi do veće potražnje za uslugama u restoranima, kafićima i hotelima. Turisti i posetioci često imaju više raspoloživog novca za trošenje tokom odmora, što povećava promet u ugostiteljskim objektima.

„U inostranstvu su plate veće pa se ljudi češće prijavljuju na te oglase i to najčešće u neku od nama susednih zemalja“, rekao je Turinski.

Pored svih bonusa, na primer, u Sloveniji su ovakvi poslovi okvirno plaćeni 1.500 evra mesečno, a konobar naravno zadržava bakšiš, dok je u Srbiji raspon prosečne plate za ovaj posao uglavnom dosta manji, nešto između 40 i 90 hiljada dinara. Trajanje posla može biti četiri meseca ili duže, zavisno od uspešnosti kandidata, dodao je sagovornik „Nove“.

Pročitajte još:

On je objasnio da, što se samih uslova tiče, poslodavci su ti koji ih određuju i obezbeđuju, ali ljudi treba da se informišu da bi znali šta da očekuju odnosno kakvo je realno stanje. Slovenci i Hrvati su konkurentniji u tom smislu da nude bolje uslove od Crne Gore.

„Oni jure za kadrom jer je velika konkurencija, a treba uzeti u obzir i da vreme od aprila do oktobra nije mali period koji treba da se pokrije. Ugostitelji češće zapošljavaju mlađe ljude i naravno da traže kvalifikovane radnike, ali se do njih ne dolazi lako“, rekao je naš sagovornik.

Standardan opis posla konobara podrazumeva: ispraćivanje gostiju do stola, davanje menija, pomaganje u odabiru hrane i pića, prihvatanje i dostavljanje porudžbina. Vršenje inspekcija i čišćenje trpezarijskih i servirajućih prostora radi održavanja čistoće i pravilnog postavljanja. Pripremanje i posluživanje napitaka kao i pravljenje obračuna i izdavanje računa gostima.

Pored konobara, kuvari, repcioneri, hostese i građevinari su takođe među najtraženijim radnicima u letnjoj sezoni.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare