Nacionalni stadion, Foto: FSS

Izgradnja dugo najavljivanog stadiona počela je 1. maja u Surčinu, u okviru kompleksa namenjenog za specijalizovanu izložbu Expo 2027. Polaganju kamena temeljca prisustvovao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, ministri, kao i selektor fudbalske reprezentacije Srbije Dragan Stojković Piksi. Na stadionu će se, obećava predsednik Srbije, 2028. godine igrati finale Lige Evrope, a o imenu stadiona, odlučivaće građani. Niko međutim nije pitao, ni obavestio građane, o tome na šta će i na osnovu čega stotine miliona evra iz budžeta biti potrošeno na Nacionalni stadion, dok će za ceo projekat Expo 2027 biti izdvojeno, barem prema izjavama zvaničnika, više od 17 milijardi evra.

Nacionalni stadion obećava se još od 2015. godine. Iako je bila potrebna gotovo decenija da se počne sa izgradnjom, to nije bila prepreka da se cena stadiona više nego udvostruči. Projekat je iz godine u godinu postajao sve skuplji uprkos tome što nisu izrađene potrebne studije izvodljivosti i opravdanosti.

Priča o izgradnji Nacionalnog stadiona dobija na zamahu zajedno sa najavama o izgradnji novih stadiona u Loznici, Zaječaru i Leskovcu, kao i nakon što je Srbija izabrana za domaćina specijalizovane izložbe Expo 2027 pod nazivom ”Igra(j) za čovečanstvo, sport i muzika za sve”.

Nacionalni stadion Foto:Tanjug News Agency official

Cenom stadiona licitra se godinama – 2015. godine kada je najavljen cena je bila 150 miliona evra, već 2018. godine vrednost je skočila na 250 miliona, iako izgradnja još nije ni počela, piše Insajder.

U budžetu za 2024. godinu Nacionalni stadion pominje se na četiri mesta. Za izgradnju urbane infrastrukture i nacionalnog stadiona sa pristupnim saobraćajnicama predviđeno je 360 miliona evra.

Potom, za potrebe izgradnje linijske infrastrukture i pratećih sadržaja u okviru stadiona iz budžeta će biti izdvojeno 190 miliona evra.
Linijska infrastruktura u koju spadaju saobraćajne površine, mostovi, energetska i telekomunikaciona infrastruktura, biće građena iz dva kredita Poštanske štedionice i Unicredit banke, a radove će izvoditi kompanija „Power Construction Corporation of China“.

Nacionalni stadion Foto:Antonio Ahel/ATAImages

Među planiranim kapitalnim izdvajanjima navodi se da će za izgradnju Nacionalnog stadiona i pratećih sadržaja biti izdvojeno po 13 miliona evra u naredne tri godine, odnosno ukupno 39 miliona evra.

I konačno, za izgradnju pruge između Zemun polja i Nacionalnog stadiona u naredne tri godine predviđeno je izdvajanje od 31,5 miliona evra.

Samo ovi troškovi za Nacionalni stadion navedeni u budžetu za 2024. godinu premašuju 600 miliona evra.

Nacionalni stadion Foto:TANJUG/ STR

Osim toga, krajem prošle godine za projekat izgradnje Nacionalnog stadiona preusmereno je više od 13 miliona evra iz budžetske rezerve.

Nacionalni stadion je najavljivan i 2018. godine, pa ponovo 2020. kada je ministar finansija Siniša Mali tvrdio da je Studija izvodljivosti završena.

„Studija je urađena i pozitivna je, to je važno. Na tu studiju treba dodati i taj aspekt koji se ne može meriti finansijski, a to je razvoj celog tog dela Beograda. Očekujemo da otvorimo jedan projekat kao što je, recimo, Beograd na vodi”, rekao je Mali u februaru 2020. godine.

Izgradnja je ponovo odložena, ovaj put zbog kovida, a Studija izvodljivosti nikada nije objavljena.

Nacionalni stadion Foto:TANJUG/ STR

Uprkos tim tvrdnjama ministra da je Studija izvodljivosti već završena, Ministarstvo finansija raspisalo je u februaru ove godine tender za izradu Studije izvodljivosti. Taj posao poveren je konsultantskoj kući KPMG, a procenjena vrednost ugovora je oko osam miliona dinara.

Na pitanje Insajdera da li je i 2020. godine bio raspisivan tender za izradu Studije izvodljivosti i da li je tada Studija izrađena, u Ministarstvu finansija nismo dobili odgovor.
Bez odgovora je ostalo i pitanje da li je Studija izvodljivosti sada urađena i hoće li i kada biti objavljena, imajući u vidu da je izgradnja stadiona već počela.

Nacionalni stadion samo je jedan deo kompleksa koji će biti izgrađen za potrebe izložbe Expo 2027. Nejasno je kako je i zašto Nacionalni stadion postao deo te izložbe, ali zajedničko im je to da se licitira i cenom radova za projekat Expo 2027.

Foto:Jelena Bulajić/Nova.rs

Budžetom za 2024. godinu planirano je izdvajanje od oko 610 miliona evra za projekat Expo 2027.

Međutim, posebnu zabunu uneo je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, kada je, gostujući na Radio televiziji Srbije 20. februara, rekao da će izgradnja sajma, izložbenog prostora i stambenog bloka za Expo 2027 iznositi oko 2,5 milijardi evra, ali da se 17 milijardi troška koji je najavljen, odnosi na sve u vezi sa Expo 2027 kao što su putevi, pruge i drugo.

„Mi pod Expom podrazumevamo recimo izgradnju našeg severnog ‘Osmeha’ ili smajlija kako se naziva. On nema veze sa Expom, nas će direktni troškovi za Expo da iznose oko 2,5 milijarde. To je za samu izložbu, ali više od dve milijarde će da košta samo osmeh severa Srbije – od Bačkog brega, Sombora, Kule, Crvenke, Vrbasa, Srbobrana, Bečeja, Novog Bečeja, Kikinde, Crnje. Sve ovo o čemu sam pričao pruga Beograd-Niš skoro tri milijarde, brza pruga, sve je to deo Expa. Ili kako ga mi posmatramo kao deo Expa, svi ovi putevi o kojima sam govorio“, rekao je, između ostalog, tada Vučić.

O ceni je u Skupštini govorio i mandatar za sastav Vlade Miloš Vučević, tvrdeći da će za sam Expo biti izdvojeno oko milijardu.

Foto: Jelena Bulajić/Nova.rs

“Cena samog Expa je oko jedne milijarde evra i nikada nismo spomenuli tu cifru od 15 milijardi evra. Ceo projekat ‘Skok u budućnost 2027’ 17,8 milijardi evra i u njemu su 323 projekta po celoj Srbiji, a Expo je samo deo toga”, rekao je Vučević.

Ono što posebno zabrinjava jeste to što je Skupština jesenas, po ubrzanoj proceduri, usvojila i lex specialis, odnosno Zakon o izgradnji Expa u čijem članu 14 piše da se neće primenjivati odredbe Zakona kojim se uređuju javne nabavke. To važi i za izgradnju Nacionalnog stadiona.

Na pitanje Insajdera, da li to znači da će mimo Zakona o javnim nabavkama biti građene i saobraćajnice, pruge i drugi projekti koji, prema rečima predsednika Srbije, spadaju u projekat Expo, Vučić je odgovorio da će Zakon o javnim nabavkama biti primenjivan.

“Hoće, već smo primenjivali. Već smo neke dve i po, tri milijarde na različite puteve dogovoreni, u skladu sa zakonom smo sve napravili i išlo se po tenderskim procedurama. Da li će neki poseban objekat zbog ne znam čega da bude po nekom drugom principu, to stvarno nemam pojma, što se EXPA tiče”, rekao je Vučić odgovarajući na pitanje Insajdera.
Predsednik Srbije tvrdi da će sve biti po zakonu jer je ceo projekat, kaže, preuzeo ministar finansija Siniša Mali. To ministarstvo, međutim, mesecima ne odgovara na pitanja koja smo mu poslali pisanim putem.

PROČITAJTE JOŠ:

Odgovore na pitanja šta će se sve graditi u okviru Expa, po svemu sudeći nema ni Dušan Borovčanin, direktor preduzeća Expo 2027, koje je nedavno osnovala Vlada Srbije. Kako je rekao, preduzeće na čijem je čelu zaduženo je za pripremu i organizaciju izložbe, dok će Vlada rukovoditi ostalim projektima.

Sudeći po predsednikovom odgovoru Insajderu, može da se zaključi – u slučaju Expa Zakon o javnim nabavkama i mora i ne mora da se primenjuje, a to može da znači i da će se malo poštovati, a malo i neće.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare