Protest protiv iskopavanja litijuma i kompanije Rio Tinto Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Ministarstvo rudarstva i energetike Srbije saopštilo je danas da trenutno nema zahteva za eksploataciju ruda na području opštine Novi Pazar, već je u toku samo nekoliko istraživanja.

Prema navodima Ministarstva, Privredno društvo „Zlatna reka resources d.o.o.“ iz Beograda poseduje odobrenja za vršenje geoloških istraživanja na lokalitetima Leča na Rogozni, Zlatni kamen, Šanac na Rogozni i Pasji potok, a svi se nalaze na teritoriji Novog Pazara. Za lokalitete Leča, Zlatni kamen i Pasji potok odobrenja za istraživanje su izdata drugim privrednim društvima, preneta su „Zlatnu reku resources d.o.o“.

Shodno Zakonu o rudarstvu i geološkim istraživanjima, to privredno društvo, kako je navedeno u saopštenju, izveštava Ministarstvo o izvršenim istraživanjima na odobrenim istražnim poljima.

PROČITAJTE JOŠ:

„Tokom istražnog perioda detektovani su određeni potencijali kada govorimo o rudama koje sadrže bakar i zlato, ali svakako dalja istraživanja će pokazati da li predmetni lokaliteti nose tu vrstu sadržaja metala da bi se mogao smatrati perspektivnim sa aspekta eventualne eksploatacije“, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike.

Nakon završetka istraživanja, kako je dodalo, radi se elaborat o rezervama i resursima, na osnovu kojeg se utvrđuju i overavaju rezerve i resursi određene rude. Tek nakon podnetog elaborata i njegove analize, može sa sa sigurnošću govoriti o tačnoj količini i kvalitetu rezervi na tom prostoru.

Osim privrednog društva „Zlatna reka resources d.o.o“, i „Adriatic Metals d.o.o.“ iz Beograda poseduje odobrenja za vršenje geoloških istraživanja olova, cinka, srebra i bakra, na lokaciji Kaznovići, a rok važenja je 26. novembar 2024. Istražno polje zahvata delove teritorije Raške i Novog Pazara.

Po pitanju otvaranja rudnika, Ministarstvo je navelo da samo geološka istraživanja metaličnih mineralnih sirovina traju duži niz godina i predstavljaju veliki rizik za investitore, jer se ne može sa sigurnošću pretpostaviti da li će doći do pronalaska ležišta. U konretnim slučajevima, s obzirom na to da je u toku faza istraživanja, „ne može se govoriti o otvaranju rudnika“, navedeno je u saopštenju.

Na teritoriji Novog Pazara, inače, obavlja se eksploatacija na tri lokaliteta, a dozvole su izdavane u periodu od 1968. do 2007. godine. Eksploataciju vrše RMHK Trepča, Ukras ad i Novi Pazar put a.d, navedeno je u saopštenju.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare