Glavni urednik nedeljnika NIN Milan Ćulibrk kaže da je vlast ubedila građane kako ona nije kriva za inflaciju. On ističe da građani nisu informisani da je inflacija u evropskim zemljama duplo manja nego u Srbiji. "Mi smo kao narod idioti", oštar je Ćulibrk u gostovanju na televiziji Nova i dodaje da su nas ubedili da nije vlast kriva za inflaciju i da je to "uvezena inflacija".

Pre nekoliko dana predsednik države Aleksandar Vučić je najavio povećanje penzija „ukupno 50 odsto“, komentarišući da to „nikad nije bilo“, na šta je Ćulibrk jasno istakao – nikad ni cene nisu poskupele 100 odsto.

„Je l’ to ikad bilo – nije, nikad bilo 50 odsto. A jesu li ikad cene poskupele 100 odsto za dve godine? To smo zaboravili“, navodi.

„Ljudi, stvarno smo idioti. Moram to da kažem, mi smo kao narod idioti. Nas su ubedili da nije vlast kriva za inflaciju i da je to kao ‘uvezena inflacija'“, kaže Ćulibrk.

„Da bacimo pogled: kolika je inflacija u celoj Evropi. Tri zemlje u celoj Evropi od 40 i kusur zemalja imaju inflaciju veću od Srbije. Jedna od te tri zemlje je Ukrajina, koja je godinu i po dana u ratu – ona ima 15 ‘zarez nešto’ a mi 14,8 odsto u maju, zvanično. Veću od nas imaju još samo Turska i Mađarska. Sve ostale zemlje imaju mnogo nižu – od Švajcarske, Luksemburga, gde je inflacija dva odsto godišnje“, objasnio je urednik NIN-a.

Dodaje da 90 odsto evropskih zemalja ima inflaciju manju od osam odsto.

Građane je, kako kaže, vlast ubedila i da je Srbija najbrže rastuća država u Evropi, navodeći da je Srbija „na dnu po rastu bruto domaćeg proizvoda u prvom kvartalu ove godine“.

PROČITAJTE JOŠ

„Srbija je bila na dnu po rastu bruto domaćeg proizvoda i prošle godine. Pa kakvi smo mi lideri, pa rastemo pola sporije od svetskog proseka“, navodi urednik NIN-a.

Prema njegovim rečima, Srbija je „jedva“ imlala rast od 0,7 odsto u prvom kvartalu i pitanje je da li ćemo imati do kraja godine ukupan rast od dva odsto, a za ceo svet se procenjuje između tri i četiri odsto.

Na sednici saveta za BDP, Brnabić je rekla da ono kako se stvari odvijaju govori da te sednice saveta za BDP nemaju nikakvog smisla jer se planovi ne ostvaruju.

„Da bi odmah posle toga zvanično bilo izdato saopštenje kako ćemo ove godine imati rast od dva i po odsto. A na toj istoj sednici (saveta za BDP), direktor Zavoda za statistiku predočio podatke i rekao da ovako kako stvari stoje maksimalno rast će biti između jedan i dva odsto – što se poklapa sa procenom Bečkog instituta“, kaže Ćulibrk.

„Herojski scenario će biti ako budemo imali dva i po odsto“, zaključuje Ćulibrk.

O najavljenim novim ekonomskim merama, za koje je Fiskalni savet rekao da koštaju 550 miliona a minsitar finansija Siniša Mali kaže da koštaju oko 200 mliona, Ćulibrk ocenjuje da „Siniša Mali može da kaže šta hoće“.

„Verujem da su u Fiskalnom savetu tačno izračunali“, navodi on.

Neće da se poveća ništa, ističe Ćulibrk, dodajući da su sada u Srbiji plate i penzije realno manje nego što su bile pre godinu dana.

„Do septembra će još da porastu cene, pa će penzije da budu još manje. Pa sa tim povećanjem od pet i po odsto, možda će neki penzioneri tek stići po standardu ono što su imali pre godinu dana“, navodi urednik NIN-a.

Ističe da je vlast „omađijala“ ljude time što je fiksirala kurs evra i sve izražava u evrima.

„Građani su zaboravili da su pre godinu dana mogli da kupe ulje za manje od evra, a da sada treba skoro dva evra. Zato što su toliko povećane cene u prodavnicama“, kaže Ćulibrk.

Hrana je za protekle dve godine poskupela za 43 odsto, navodi on i dodaje da su plate povećane za 20 odsto a penzije za 29 odsto.

BONUS VIDEO Da li je Skupština uzrok ili posledica nasilja?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare