Foto:Slavica Panić/Nova.rs

Udruženje malinara „Vilamet“ iz Arilja i hladnjačari, danas su na sastanku sa predstavnicima vlasti u Ministarstvu poljoprivrede, održali sastanak sa ciljem postizanja odgovarajuće garantovane cene maline. Iako je sastanak bio dug, završen je bez dogovora a malinari su nezadovoljni iznetim predlogom da ovogodišnja cena crvenog zlata bude 250 dinara. Tu cenu bi platilu hladnjačari a država bi intervenisala u slučaju da ona ne bude zadovojena. Taj predlog je za malinare neprihvatljiv što su večeras potvrdili i na skupu održanom u Arilju pa su iz tog razloga za nedelju najavili blokade puteva.

Malinari su u Ministarstvo poljoprivrede došli drugi put ove nedelje, jer im je u ponedeljak rečeno da treba sačekati završetak posete ministarstva sajmu poljoprivrede u Amsterdamu, gde su očekivali da će se bolje upoznati sa svetskim tržišnim kretanjima maline za ovu godinu.

Foto: Slavica Panić

„Na dugom sastanku smo došli do skoro nikakve cene. Jedan od hladnjaćčara je ponudio cenu od 250 dinara a da dobit bude u raspodeli 60:40 u korist malinara, ukoliko se desi da cena bude veća. Ukoliko cena bude ispod 250 dinara, onda bi do te cene država doplatila nama. To je veoma komplikovano za nas proizvođače. Mi nismo ni carinski službenici ni ekonomisti, da bi se time bavili. Naše udruženje „Vilamet“ a ni drugi, to nismo prihvatili pa se sastanak završio bez dogovora. Ni hladnjačari se međusobno nisu usaglasili sa predlogom jednog od njih, što sam već objasnio. Na kraju se ništa nismo dogovorili“, kaže za Nova.rs predsednik Udruženja malinara „Vilamet“ iz Arilja, Mileta Pilčević.

PROČITAJTE JOŠ

Pored malinara i hladnjačara, kako kaže Pilčević, sastanku je prisustvovao resorni ministar Aleksandar Martinović i njjegovi pomoćnici, predstavnici Ministarstva Finansija, Uprave carine i Ministarstva trgovine. Pilčević još kaže da su zahtevi malinara bili veoma jednostavni.

„Mi smo tražili početnu akontnu cenu od 350 dinara, sa tendencijom rasta. Tražili smo da ta cena bude zagarantovana i za iduću godinu, du u martu, kada uđemo u malinjake, znamo da nećemo raditi džabe. Institut je potvrdio da je cena proizvodnje maline 240 dinara a oni nama nude 250, pa da posle vršimo nekakvu preraspodelu neke eventualne dobiti. Ministarstvo je samo ponudilo da bude medijator cene koju su izneli hladnjačari a nama da garantuju tih 250 dinara. Malinari Arilja na to neće pristati i taj stav smo izneli svima prisutnima“, izričit je Pilčević.

Po dolasku u Arilje, večeras je održan sastanak sa proizvođačima, koji su ogorčeni na predlog koji su malinari danas u Beogradu dobili. U državi ne vide podršku pa ukoliko se taj kurs ne promeni, predviđaju gašenje malinarstva u Srbiji. Za Nova.rs, svoje viđenje trenutne situacije izneo je proizvođač Dejan Janković iz Arilja.

Foto:Slavica Panić/Nova.rs

„Razočaran sam današnjim saznanjima, to je velika sramota. U ponedeljak je u ministarstvu bila jedna priča, danas druga. Rađeno je da se samo dobije na vremenu, da krene berba, ovo je katastrofa. Nama je prihvaćena proizvođačka cena od 240 dinara a oni nude da radimo za deset dinara. Reći ću vam da nas samo berba po kilogramu maline košta 120 dinara, o čemu dalje da govorimo? Svi smo ogorčeni, ovo je haos, katastrofa, jednom rečju sramota. Ko je tu sa kim u igri to niko ne zna. Sve što mogu da kažem, da opet ponovim, da je to velika sramota jer sve puca preko proizvođača. Hladnjačari dobijaju moratorijume na kredite, proizvođači ne dobijaju ništa, proizvođač je u ovom sistemu na zadnjem mestu. Ovakav pristuv države će dovesti do gašenja proizvodnje maline, u to smo uvreni. Ministar je, kada je dolazio u Arilje, obećao i subvencije, danas od te priče na sastanku nije bilo ništa. Bio je dogovor

da na kraju godine PDV od 8% ide proizvođaču, danas to niko ne pominje, katastrofa“, kaže za Nova.rs razočaran Janković.

Na činjenicu da su pojedini mediji danas objavili da je postignut dogovor Ministarstva Poljoprivrede i proizvođača malina, malinari tvrde da je to apsolutna neistina.

„Mi smo te informacije, kolio god smo mogli, demantovali. Kada smo večeras preneli proizvođačima ishod sastanka, puna sala bioskopa i oni koji su stajali ispred su bili ogorčeni, potpuno razočarani. Svi smo se večeras složili da radikalizujemo sve ovo i da organizujemo proteste, izbora nemamo. Sutra ćemo obavestiti policiju, da ćemo u nedelju organizovati protesnu vožnju u Požegi. To nije naš hir, to je nužda. Prisiljeni smo da moramo na ulicu sa ovakvim odgovorom koji smo danas dobili. Na protest ne izlazimo kao udruženje već kao nezadovoljan narod i nezadovoljni malinari“, dodao je za naš portal Mileta Pilčević.

Mileta Pilčević Foto:privatna arhiva

Na zapažanje Nove.rs da su u nedelju izbori, Pilčević kaže da to njima ne znači ništa i da će javnost shvatiti zbog čega nisu izašli na izbore već na blokadu ulica i puteva.

BONUS VIDEO Malinari upozoravaju da tržište i loša cena gasi domaćinstva koja se bave uzgojem ovog voća: Hladnjačari traže kompromis

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare