Foto:shutterstock

Podigli ste kredit, našli stan i kupili ga, ali više ne želite da živite u njemu? Imate dve opcije – da stan izdajete ili da ga prodate. Proveravali smo da li je to moguće, i šta bi eventualno moglo da napravi problem.

Kako je za Nova.rs objasnio agent za nekretnine Uroš Jovanović u bilo kom trenutku stan kupljen na kredit koji još nije otplaćen može da se proda. Za to ne postoji nikakva smetnja. Postoji samo procedura kako se skida hipoteka stavljena na nekretninu, ali to je, navodi, prilično rutinska stvar.

“Dakle, kada imate hipoteku na stanu, nema veće potvrde od toga da je kod stana sve čisto jer je banka sve dobro proverila pre nego što je upisala hipoteku. Ako postoji i neka sitnica koju banka pronađe, oni ne žele da upišu hipoteku. Da se ograničim, pričam o staroj gradnji, pošto kada se radi o novogradnji, teorijski postoji mogućnost da uzmete stan pre nego što je zgrada završena, pa da investitor nikad ne završi zgradu, ne uknjiži je, ali se to skoro pa više i ne dešava, to se dešavalo pre 10 godina”, navodi naš sagovornik.

Pročitajte još:

Dakle, danas kada kupite stan na kredit, faktički nema nikakvih problema da ga u bilo kom trenutku prodate. Hipoteka je isključivo obezbeđenje banke prema novcu koji vam je dala. Banku iz tog razloga ne interesuje ništa drugo.

“Vlasnika kredit uopšte ne ograničava. Daću vam primer: recimo, vi prodajete stan za 100.000 evra, a imate 60.000 evra hipoteke na njemu. Vama kupac isplaćuje 100.000 evra, a onda vi banci isplaćujete ono kolika je hipoteka i vama na kraju u stvari ostane 40.000 evra ‘čisto’. I ceo taj proces traje 15 do 30 dana, ne duže. Banku interesuje samo hipoteka, da taj stan vredi minimum toliko koliko su vam dali”, objašnjava Jovanović.

Dakle, nastavlja Jovanović, ako stan kupite za 50.000 evra, a hoćete da ga prodate za 500.000, ako je banka pristala da upiše hipoteku za ovaj prvi iznos, vi ćete njoj dati njen deo, a uzeti sve ostalo.

“Znači, vi ste koristili kredit kao metod finansiranja kupovine stana Ii za to plaćate ratu, a banka kaže ‘nije dovoljno da vi samo imate neka primanja, nego hoćemo da upišemo hipoteku da, u slučaju da izgubite primanja, mi možemo da se naplatimo’. Vi možete hipoteku skinuti i tako što ćete novac koji ste uštedeli da uplatite banci. To je isključivo između vas i banke. Hipoteka dolazi u igru samo u slučaju da vi prestanete da plaćate ratu, onda banka ima pravo da zapleni taj stan, mada ni oni to ne rade tako lako, imate par meseci pre nego što oni uđu u tu proceduru. Na sve načine pokušavaju da vas ‘nateraju’ da platite ratu jer je i njima tako lakše”, dodaje naš sagovornik.

Foto: Shutterstock

Ističe da ovo sa hipotekama samo zvuči komplikovano, ali je u praksi jako jednostavno.

“Banka vam daje novac, hoće da se osigura, uz vaš prihod hoće da ima i založno pravo koje se zove hipoteka za stan koji vi kupujete i jedini uslov je da je stan pravno podoban za to i tu imate dve stvari – da nije već opterećen nekom hipotekom i da vredi taj novac jer vam banka neće dati 150.000 evra kredita ako stan vredi 90.000”, kaže Jovanović.

Što se tiče izdavanja, činjenica da ste kupili stan na kredit vas ne ometa u tome.

“Ako vi sada kupite stan na kredit i nećete u njemu da živite, ne postoji nikakav problem za to, budući da ne postoji nikakvo zakonsko ograničenje. Naravno, treba voditi računa o prijavi stanara i porezu, ali bez obzira da li kupite stan na kredit ili ne, vaše poreske obaveze su identične”, zaključuje Jovanović.

Agentica za nekretnine Davorka Tasić naglašava da postoji jedna komponenta o kojoj treba voditi računa – poslovna politika banke od koje je kredit uzet, budući da neke banke mogu da vas izjavama obavežu na to da ćete živeti u tom stanu.

Foto: Shutterstock

“Međutim, vi to potpišete, ali banka nema posle uvida u to, ako vi isplaćujete svoje obaveze na vreme, pretpostavljam da ne ide nikakva kontrola od strane banke. Jedno vreme je bila poslovna politika banaka da date izjavu da stan kupujete za rešavanje stambenog pitanja i da ćete živeti u tom stanu, ali ne verujem da banka ide po terenu i kontroliše kome je odobrila kredit, a ko živi u stanu”, ističe Tasić.

I ona navodi da stan možete prodati, ali da građani i tu moraju da vode računa o poslovnoj politici banke.

“Recimo, ako vam banka odobri kredit na 15-20 godina, da li postoji u ugovoru o kreditu neka klauzula koja vam zabranjuje da kredit vratite prevremeno, pre nekog roka od možda godinu dana ili pet godina, na primer. Ali suštinski zakonski, bez obzira na to što imate hipoteku na stanu, možete da prodate stan”, kaže naša sagovornica.

Dakle, zakonski vas ništa ne ograničava, samo je bitno šta ste potpisali u ugovoru sa bankom.

BONUS VIDEO Cene nekretnina skočile za 11.7 odsto u Srbiji: Prosečna plata 600 evra a prosečna cena novogradnje 1700 evra po kvadratu