5G. Zašto toliko kasni 5G mreža u Srbiji, prilog, emisija Pregled dana Newsmax Adria
Foto: Newsmax Adria

U Srbiji je ponovo pomereno uvođenje 5G mreže, ali bez konkretnih objašnjenja zašto. 5G mreža u Srbiji čeka se od 2021. godine, kada je SBB nadležnom ministarstvu uputio zahtev za iniciranje postupka dodele 5G frekvencija.

Srbija neće ni ove godine dobiti 5G mrežu. Pravilnik o minimalnim uslovima, što je neophodno za javno nadmetanje, biće donet navodno tek krajem godine, prenosi N1.

„Dok je sama aukcija predviđena za narednu godinu u periodu od oktobra do decembra“, kaže advokat SBB Miloš Stojković.

PROČITAJTE JOŠ

Međutim, generalni direktor Telekoma Srbija Vladimir Lučić tvrdi da ima dobre vesti i da će korisnici te kompanije od ove nedelje moći da koriste 5G tehnologiju, ali u Nemačkoj, a onda sledi ekspanzija, prenosi N1.

„Mi ćemo da napravimo stvarno izvrsnu kvalitetnu 5G mrežu i svi su nas prepoznali kao najbitnijeg operatera Zapadnog Balkana za razvoj 5G. Mi smo spremni, vrlo brzo ćemo tom mrežom da pokrijemo teritoriju Srbije“, rekao je Lučić.

Zašto je Srbija uz Albaniju i Bosnu i Hercegovinu jedina zemlja u Evropi u kojoj se 5G mreža čeka pune četiri godine.

„Postoje dva razloga zato što vlast nije spremna u zakonodavnom smislu da implementira takav projekat u državi, a drugi razlog je da država procenjuje da neki od ključnih igrača na tržištu, pre svega Telekom, nisu spremni, jer to zahteva značajne investicije“, objašnjava ekonomista Goran Radosavljević.

Odlaganje uvođenja 5G mreže zadaje nove probleme zainteresovanim kompanijama, prenosi N1.

„U međuvremenu ističu i nove dozvole za nove opsege, pa ne znamo ni koji će sve opsezi za predstojeće javno nadmetanje da budu dostupni, tako da je najbolja adresa za pitanje ministarstvo“, dodaje advokat Stojković.

I dok iz Ministarstva za telekomunikacije za sada ćute, direktor Telekoma tvrdi da će ta kompanija moći sve, jer je prošle godine prihodovala više od dve milijarde evra.

„Telekom je u ovom trenutku značajno zadužen, on bi sigurno za ovu investiciju morao da uzme neki novi kredit. Ako pogledate trenutno njihovo poslovanje, nivo zaduženosti, ne stiče se utisak da oni neka sredstva imaju“, navodi Radosavljević.

A dok će srpski korisnici u Nemačkoj moći prema najavama da koriste 5G mrežu u toj zemlji, kao i u Kini, rade se tavršne pripreme za 6G.

BONUS VIDEO Kad nema konkurencije, cene idu samo naviše: Iako je bila najavljena, aukcije za 5G mrežu još nema

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare