Penzija posle 40 godina radnog staža, u zavisnosti od plate tokom radnog veka, biće iznos od kojeg se ne živi baš lagodno. U nekim slučajevima, ona će iznositi i svega 25.000 dinara, što nije ni pola potroščake korpe.

Jedan od uslova za odlazak u penziju je, pored najmanje 15 godina radnog staža, i dovoljan broj godina života.

Tako muškarci koji imaju 65 godina i žene koje su napunile 63 godine i osam meseci, a uz to imaju dovoljno radnog staža, mogu da se penzionišu.

Oni koji počnu da rade u ranim dvadesetim godinama, kada napune dovoljno godina, imaće 40 godina radnog staža. Zbog toga smo proverili kolika će biti penzija nakon četiri decenije rada.

Kolika će biti penzija?

Ko je tokom 40 godina zarađivao platu od oko 40.000 dinara, što je manje od ovogodišnjeg minimalca (koji iznosi 47.000), u starosti će primati tek 25.000 dinara svakog meseca. Ko je, pak, “preskočio” minimalac, pa tokom života radio za 50.000 dinara, može da računa na penziju od oko 35.700 dinara.

PROČITAJTE JOŠ

Za radnike koji su ipak bliži trenutnoj medijalnoj plati, pa su svakog meseca zarađivali 70.000 dinara, u poznim godinama primaće jedva 50.000. A ko tokom meseca, dok radi, prima platu od 90.000, kasnije može da računa na penziju koja je manja od 65.000 dinara.

Koliko stvarno primaju penzioneri?

Čak i sa platom od 90.000 dinara, penzija će i dalje biti mala, ali još je gore to što većina najstarijih građana prima još manje novca.

Prosečna penzija, naime, iznosi tek 45.719 dinara. To pokazuju zvanični podaci PIO fonda za jun 2024. godine.

Foto: Shutterstock

Kako se izračunava penzija?

Formula za izračunavanje penzije nije jednostavna, ali je već dobro poznato da što je veća plata tokom radnog veka, biće veća i penzija. Pored plate, još jedan veoma važan faktor, koji igra ogromnu ulogu u visini penzije jeste i radni staž.

Iznos penzije jednak je proizvodu ličnog i opšteg boda.

Da bi se izračunao lični bod, prvo je potrebno izračunati lični koeficijent. To se radi tako što se godišnja zarada podeli sa prosečnom republičkom platom, i tako za svaku godinu, pa se zbir dobijenih iznosa podeli sa godinama staža.

Treba imati u vidu da se od 1. januara 1970. do 2002. godine, zarada računa u neto iznosu, dakle bez poreza i doprinosa, dok se od 2003. u računici koristi bruto iznos.

Kada se izračuna lični koeficijent, njega je potrebno pomnožiti sa godinama staža. Tako se dobija lični bod, koji se potom množi sa opoštim bodom koji se usklađuje svake godine, a ove iznosi 1.345,88 dinara.

BONUS VIDEO Da li švajcarska formula o 13. penziji može da se primeni i u Srbiji?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare