Foto: Shutterstock

Skupština Srbije danas je započela drugu sednicu Prvog redovnog zasedanja na kojoj prisustvuju i ministri Vlade Srbije. Narodna poslanica stranke Zajedno, dr Jelena Kalajdžić govorila je o podsticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju istakavši da na osnovu narativa vladajuće stranke stiče se utisak da u poljiprivredi teče “med i mleko”, a situacija je zapravo alarmantna. Stočarstvo se gasi a mlekarstvo ne postoji.

Na samom početku dr Jelena Kalajdžić upitala je da li država uopšte želi da se ozbiljno bavi razvojem poljoprivrede i ruralnim razvojem u Srbiji?

“Smatram da u poljoprivredi najveći problem nisu eAgrar i krava dojilja, već da u poljoprivredi ima daleko većih problema o kojima treba da se diskutuje”, rekla je Kalajdžić i navela neke od ključnih problema.

“Ne treba da se dele kuće, već da se obezbede uslovi na selima da ljudi dođu i da žele da žive u tim kućama koje su im dodeljene. Treba obezbediti uslove ljudima da žele da se vrate na selo. Ispada da Ministarstvo daje pare al narod neće da ih uzme. Ne ide to tako.”

Kada je u pitanju poljoprivreda, Kalajdžić je objasnila da tu situacija nije ništa bolja nego kad su u pitanju sela i da mere koje Ministarstvo sada usvaja kasno stižu.

“Mi smo insistirali na javnom slušanju još prošle godine kada su usledili problemi kada su mlekari prosipali svoje mleko. Slušanje koje je održano tek prošle nedelje, trajalo je 6 sati i nijedan pozitivan komentar nije bio kada je u pitanju poljoprivreda”, rekla je Kalajdžić i ukazala na starosnu strukturu poljoprivrednika Srbije gde je prosek 63 godine.

“Iz ovih podataka nameće se zaključak da se nama poljoprivreda gasi jer nema ko više da sprovodi mere koje se donose”, zaključuje Kalajdžić.

“Što se mleka tiče, naši domaći proizvođaći prosipaju mleko. U septembru, oktobru smo uvezli duplo više mleka nego što smo prethodnih meseci, a prelevmani su došli tek u februaru. Šest meseci je trebalo da prođe da ustanovimo da imamo problem sa mlekom”, kaže Kalajdžić i dodaje:

“Uvozimo crni luk koji je čak 190 dinara. Uvozimo beli luk, uvozimo pasulj, uvozimo krompir, uvozimo ćurke iz Danske, mleko iz Poljske. Je l’ Srbija spala na to da uvozi hranu? Srbija koja je bila izvoznik hrane, koja ima ogroman potencijal da izvozi hranu?”

“Stranka Zajedno zahteva veće podsticaje po hektaru za poljoprivrednike jer smatramo da podsticaji mogu biti 200 ili 300 evra po hektaru i gorivo bez akciza i pdv-a, odmah.” zaključila je Kalajdžić.

***

BONUS VIDEO: Menja se zakon o podsticajima u poljoprivredi: Evo šta su poljoprivrednici u Skupštinu Srbije poručili vlastima

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar