Firma "Simens" koja posluje i u Srbiji, a koja je u našoj zemlji jedini proizvođač tramvaja, nije dobila posao nabavke novih vozila gradskog prevoza u Beogradu. Ugovor vredan oko 80 miliona evra dodeljen je turskoj "Bozankaji”, koja je ujedno bila jedini ponuđač na tenderu. "Simensova" ponuda zapravo nije ni uzeta u razmatranje - jer nije ni otvorena.

Gradsko saobraćajno preduzeće “Beograd” dodelilo je ugovor turskoj firmi “Bozankaja” iz Ankare o nabavci 25 tramvaja, a kako se navodu u Odluci o dodeli ugovora, vrednost nabavke je oko 7,89 milijardi dinara, odnosno oko 67 miliona evra, i to bez PDV-a. Sa porezima izdvojićemo više od 80 miliona evra.

novi tramvaji
Novi tramvaji Foto: bozankaya.com.tr

Turska firma se obavezala da će prvi lot od minimum dva vozila isporučiti u roku od godinu dana, a preostale tramvaje za 13 meseci.

Inače, “Bozankaja” je bila i jedini ponuđač na tenderu, koji je više puta stopiran zbog žalbi Republičkoj komisiji za zaštitu prava ponuđača.

PROČITAJTE JOŠ

Barem je samo njihova ponuda uzeta u razmatranje.

“Simensova” ponuda nije otvorena

S obzirom na to da u Srbiji posluje fabrika Simens, koja bi mogla da napravi 25 tramvaja za Beograd i da smo istu fabriku pomogli milionskim ulaganjem u infrastrukturu, kao i da je i sam Aleksandar Vučić govorio da očekuje da će se njihova vozila naći na ulicama Srbije, logično je pitanje zbog čega se nije našla među ponuđačima na tenderu.

Tačnije, kako se navodi u zvaničnoj dokumentaciji objavljenoj na Portalu javnih nabavki, ponuda “Simensa” nije ni uzeta u razmatranje, odnosno, nije ni otvorena. Konkretno, Komisija za dodelu ugovora konstatovala je da “Simens” svoju ponudu nije podneo i elektronski, putem Portala javnih nabavki.

Komisija se pozvala na Zakon o javnim nabavkama, konkreto član 135, kojim je precizirano da se svaka ponuda podnosi putem Portala. Zbog ovakvog propusta, ponuda koju je “Simens” dostavio nije bila otvorena, već im je vraćena poštom.

Trnovit put do novih tramvaja

Proizvođač novih tramvaja izabran je iz trećeg puta, s obzirom na to da su prethodna dva “stopirali” ponuđači koji su bili nezadovoljni uslovima.

novi tramvaji
Novi tramvaji Foto: bozankaya.com.tr

Konkretno, postojale su žalbe da je GSP “propisivanjem određenih specifičnih uslova na jasan i nesporan način ograničio konkurenciju i diskriminisao ponuđače”. Zainteresovane firme žalile su i na prekratki rok za dostavljanje ponuda (13 dana), kao i na to što je kompletna tenderska dokumentacija objavljena na srpskom jeziku, iako u Srbiji postoji samo jedan proizvođač šinskih i tramvajskih vozila.

Vučić odavno „zamolio“ da beogradske tramvaje pravi „Simens“

Inače, “Simens” je, pre šest godina, otvorio predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Tom prilikom rekao je da je država uložila 10 miliona evra u infrastrukturne radove na kompleksu u okviru kojeg se nalazi fabrika. Tvrdio je i da je „zamolio gradonačelnika Beograda“ da tramvaje iz kragujevačke fabrike najpre kupi glavni grad Srbije.

Vučić je takođe pre tri godine rekao je da je 10 tramvaja iz ove fabrike u Bremen, ali da se prave tramvaji i za Nirnberg i Kopenhagen.

BONUS VIDEO U Beogradu uskoro novi tramvaji: Dočekaće ih sumnje da su preplaćeni i da je posao – namešten

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare