Foto:Vesna Lalić/Nova.rs/

Spska napredna stranka koja je na vlasti u Beogradu punih 10 godina ekskluzivno prestoničko zemljište rasprodaje ispod cene, poklanja ga ili krije za koliko ga je ustupila nekom od investitora. Tako je parcelena lokaciji Marine Dorćol prodala i po nižoj ceni od one po kojoj je to isto zemljište ranije dato u zakup na 99 godina. Sa druge strane, kompaniji “Beograd na vodi”, čiji su većinski vlasnici Arapi, praktično je poklonila više od 150 hektara, dok ugovore o “prodaji” parcela Beogradskog sajma i dalje drži u strogoj tajnosti.

Izbori su prošli, gradska vlast nije formirana, a Privremeni organ grada Beograda, na čijem čelu je Aleksandar Šapić, doneo je odluku da firmi „Sebre Marina Dorćol“ proda zemljište u tom delu grada po ceni od 1.050 evra po kvadratu. Pomenuta firma dobiće i popust od 30 odsto ukoliko izvrši jednokratnu uplatu.

U Rešenju koje je objavio član Privremenog organa i opozicionog Zeleno levog fronta Dobrica Veselinović piše da ukupna površina zemljišta iznosi 3.934 kvadrata i da će cena ukupno iznositi 484.170.086 dinara ili oko 4,1 milion evra. U slučaju jednokratne uplate zemljište koje prodaje Grad koštaće 2,9 miliona evra.

Inače, ova prodaja nije išla redovnim putem – odnosno nije raspisan tender, već je zemljište otuđeno neposrednom pogodbom.

Ova firma je i u septembru kupila zemljište na lokaciji Marine Dorćol. Tada je četiri hektara, odnosno 40.000 kvadrata platila 32 miliona evra. To znači da je zemljište prodato za 800 evra po metru kvadratnom.

Na ovom prostoru trebalo bi da nikne luksuzno naselje i to za Beograđane nije ništa novo. Takvi planovi datiraju još iz 2006. godine kada su tadašnje gradske vlasti ovo zemljište dale u zakup na 99 godina firmi “Engel Marina Dorćol”, ali je ona otišla u bankrot, pa od projekta nije bilo ništa.

Marina Dorćol, idejni priojekat
Foto: Instagram/vesicg

Kako je tada prenela eKapija, preduzeće „Engel Marina Dorćol“ zemljište površine od 2,57 hektara je zakupila za oko 2,1 milijardu dinara. To znači da je kvadrat koštao 927 evra. Dakle, više od iznosa za koji ga je u septembru prodala ili malo manje nego nedavno kada je prodato još oko 4.000 kvadrata.

Inače, kompanija „Serbia Marina Doroćol“ u vlasništvu je češke firme „Sebre holding AS“ iz Češke, a da je njen direktor Srđan Rašković.

Zemljište Beogradskog sajma prodato u strogoj tajnosti

Iza leđa građana Srbije, vlast na čelu sa Aleksandrom Vučićem je još u martu prošle godine prodala deo zemljišta na kome se sada nalazi Beogradski sajam i to kompaniji Beograd na vodi u kojoj su većinski vlasnici – Arapi.

PROČITAJTE JOŠ

Kupoprodajni ugovor nije objavljen, te nije poznato pod kojim uslovima i po kojoj ceni su Arapi došli do zemljišta.

Naime, predsednik Srbije Aleksandar Vučić se tokom prezentacije „Beograda 2027“. osvrnuo i na lokaciju “starog Sajma”, a potom izneo podatke o prodaji zemljišta.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Kako se moglo videti na prezentaciji predsednika Srbije, prvo je osnovano posebno preduzeće u koje je država unela deo zemljišta kao svoj ulog, a potom je svoj udeo, odnosno zemljište, prodala “Beogradu na vodi”.

“Ovu halu ovde koja zauzima ukupno gotovo 10 odsto Republika Srbija zadržava u svom vlasništvu 100 posto, a što se se ovog drugog dela tiče, 62 posto su javne površine, a 38 odsto će biti za objekte”, objašnjavao je Vučić dodatno kako će sve to da izgleda, a zapravo je najvažnije prećutao.

Aleksandar Vučić Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

U zvaničnim papirima objavljenim na sajtu APR piše da je površina Beogradskog sajma 243.233 kvadrata ili nešto više od 24 hektara građevinskog zemljišta. Imajući u vidu da je cenu kvadrata parcele koja se nalazi u neposrednoj blizini, a koju je već kupio Beograd na vodi, može se zaključiti da vrednost celokupnog zemljišta iznosi oko 119,2 miliona evra.

Ipak, predsednik Srbije je u svojoj prezentaciji naveo da će stambeni objekti zauzeti 12,1 hektar tog prostora, što znači da bi Beograd na vodi to zemljište morao da plati bar 50 miliona evra, ako se vodilo računa o tržišnoj ceni.

Arapima poklonili zemljište u Savskom amfiteatru

Zahvaljujući leks specijalisu, država je 2014. praktično poklonila 177 hekatara “Beogradu na vodi”, firmi sa većinskim vlasništvom kompanije iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. Ta firma bez nadoknade može to zemljište u strogom centru grada, uz reku, da konvertuje u svoje vlasništvo.

pogled sa 22. sprata Palate „Beograd“ Foto:TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

Eksproprijacija objekata i zemljišta na prostoru Beograda na vodi koštala je državu više desetina miliona evra. Samo za izmeštanje Autobuske stanice Beograd plaćeno je više od milijardu dinara, dok je, kako je preneo N1, blizu dve milijarde dinara dato za eksproprijaciju zgrade Eurosalona pored Beogradskog sajma.

U preduzeću Beograd na vodi Srbija je manjinski vlasnik sa udelom od 33 odsto, dok preostalih 67 odsto prippada preduzeću iz UAE čiji je vlasnik kompanija Igl Hils.

****

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare