nelegalna gradnja, Šurbatović
Jovan Šurbatović Foto: Pedja Milosavljevic / STARSPORTč Nova.rs

Jovan Šurbatović, generalni sekretar Fudbalskog saveza Srbije, poslednjih godina renovirao je, proširio i nadogradio svoju kuću na Banovom Brdu u Beogradu, a da za to vreme nije imao odobrenje za izvođenje tih radova. Prema dokumentaciji u koju je Nova.rs imala uvid u maju ove godine dobio je dozvolu, ali samo za izgradnju ograde. U tom trenutku, prema dostupnim fotografijama, ceo objekat je već bio gotov. Jovan Šurbatović je za Nova.rs rekao da ima sve potrebne dozvole. Međutim, nije odgovorio na naš zahtev da nam ih pošalje na uvid i da objasni kada ih je tačno dobio.

Naime, iz snimaka koje je Nova.rs dobila na uvid vidi se da su na objektu u ulici Pere Todorovića na Banovom brdu, koji je Šurbatović kupio u oktobru 2012. godine, radovi počeli još na proleće 2022. godine.

Radovi na kući tokom 2022. godine Foto: Nova.rs

Tada je sa objekta koji se u katastru vodi na Jovana Šurbatovića i njegovu suprugu Aleksandru skinut krov, srušen je prvi sprat i kako su se vidi na slikama počela je dogradnja još jedne etaže.

Radovi na kući tokom 2022. godine Foto: Nova.rs

Radovi su uveliko bili u toku kada je u junu 2023. godine Odeljenje za građevinske i komunalne poslove Uprava opštine Čukarica odbacilo Šurbatovićev zahtev, podnet mesec dana ranije. U tom zahtevu traži se odobrenje za izvođenje radova na investicionom održavanju stambenog objekta, za koji se navodi da ima suteren, prizemlje, sprat i potkrovlje.

Foto: Nova.rs

Pod investicionim održavanjem može se podvesti, recimo, zamena fasade ili zamena crepa, postavljanje ili promena termoizolacije i hidroizolacije, izmena načina grejanja objekta. Naravno, sve to bez promene veličine i dimenzija objekta.

U obrazloženju odluke kojom je odbijen taj zahtev navodi se da građevinska i upotrebna dozvola ne sadrže potrebne podatke za identifikaciju objekta, kao i da radovi čiji je spisak priložen kao deo investicionog održavanja ne spadaju po obimu i vrsti u radove na investicionom održavanju.

Foto: Nova.rs

Međutim, to nije zaustavilo radova, pa su oni, prema slikama koje je dobila Nova.rs, tokom ovog proleća maltene završeni, a Šurbatovići su tada zatražili dozvolu za izgradnju ograde.

Na pitanje Nova.rs da objasni da li ima dozvole ili je u pitanju nelegalna dogradnja stambenog objekta, Jovan Šurbatović je naveo da su u pitanju neistinite optužbe jednog od komšija.

Foto: Nova.rs

“Nema tu ništa nelegalno. Radi se o rekonstrukciji kuće koja ima građevinsku i upotrebnu dozvolu još iz 1957. i 1960. godine. Pokušavao je taj čovek iz komšiluka kod svih medija pa su se svi uverili u legalne papire koje poseduje moja porodica. Molim vas da se ne prodružujete ovim kvazi medijima koji su vodili neku vrstu hajke protiv mene putem naručenih tekstova. Naravno, plasirajući laži koje su sudovi (čak i CAS iz Lozane) već procesuirali i dokazali”, naveo je Šurbatović u SMS poruci kojom je odgovorio na naš upit za razgovor.

Jovan Šurbatović, Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

On je dalje napisao da taj komšija sve okolo tuži i prijavljuje, a da pritom sam nelegalno gradio.

“Sve je lako proverljivo, pitanje je samo namere. Ja svakako odlazim iz srpskog fudbala, pa vam neću više biti interesantan”, naveo je na kraju poruku.

Foto: Nova.rs

Međutim, na pitanje da nam dostavi na uvid dozvole koje ima za rekonstrukciju i dogradnju kuće, on to nije uradio. Pravdao se da sigurno ima dozvolu čim se upisao u katastar. Međutim, nije odgovorio kada je dobio potrebne dozvole, jer se iz slika i dokumenata, u koje je Nova.rs imala uvid, jasno vidi da je 2023. kada su radovi uveliko trajali Šurbatoviću odbijen zahtev za izvođenje radova na investicionom održavanju objekta.

Foto: Dokument

Jovan Šurbatović je posle povratka fudbalske reprezentacije Srbije sa Evropskog prvenstva, gde nije uspela da prođe dalje od grupne faze, najavio povlačenje sa mesta generalnog sekretara Fudbalskog saveza Srbije.

Šurbatović je na funkcijama u FSS od 2016. godine, a pre toga je više od pet godina bio generalni sekretar Fudbalskog saveza Beograda, a bio je i potpredsednik Privremenog organa rukovođenja u FS Beograda. Bio je dugogodišnji član Skupštine FK Crvena zvezda i direktor FK Radnički iz Obrenovca.

Posle promena petog oktobra 2000. godine Jovan Šurbatović je bio član Gradskog veća Beograda zadužen za sport. U tom periodu bio je blizak Demohrišćanskoj stranci Srbije Vladana Batića. Nakon toga bio je direktor Agencija za obnovu Beograda, pomoćnik direktora JP “Ada Ciganlija” i predsednik UO Beogradske arene.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare