Malina Foto: Slavica Panić/Nova.rs

Danas je održan još jedan neuspešan sastanak proizvođača maline, otkupljivača i predstavnika Ministarstva poljoprivrede na čelu sa ministrom Aleksandrom Martinovićem. Hladnjačari ne popuštaju, maksimalna otkupna cena i dalje 250 dinara. Pregovori odgođeni za sedam dana, malinari gube strpljenje.

Kako su i najavili, proizvođači su danas u Arilju održali sastanak sa hladnjačarima. U Arilje je, sa svojim saradnicima, stigao i ministar Aleksandar Martinović, ali od dogovora ni danas nje bilo ništa.

Predsednik Udruženja malinara „Vilamet“, Mileta Pilčević kaže za Nova.rs da je sastanak protekao u katastrofalnoj atmosferi, a glavni problem vidi u hladnjačarima.

„Sve se svelo na ‘druženje’, hladnjačari, otkupljivači, ne znam više ni ko su ni šta su, došli su kao da ne znaju zbog čega su pozvani. Sada kažu moraju da se konsultuju sa porodicom, firmom, sa evropskim
tržištem, pa da vide koliko mogu da doplate. U interesu svih je da se dogovorimo, ali oni razmišljaju na svoj način, svi ih interesuju osim nas proizvođača robe na kojoj zarađuju milione“, kaže Pilčević.

Pilčević kaže da je ministar Martinović insistirao na tome da hladnjačari ponude neku cenu ali da u tome nije uspeo. Svi pregovori su odgođeni za sedam dana.

„Ovo već postaje dosadno. Mi smo očekivali da sada naprave neki pomak pa iduće sedmice ponovo, ali oni teraju po svome, ostalo je sve po starom, a na nama je da čekamo iduću nedelju. Uvek nešto čekamo
i ne znam ko više ima snage za to. Godinama tražimo da nas ne dovode u zabludu, da nam u februaru kažu koja će otkupna cena biti, ako nam ne odgovara mi ne bismo radili, ali to njima nije u interesu već
da nas svake godine dovedu u više nego nezahvalnu situaciju“, dodaje Pilčević.

Mileta Pilčević Foto: Slavica Panić/Nova.rs

Šta je razlog zbog koga se odgađaju dogovori i da li postoje opravdani razlozi za to, pitali smo otkupljivača Rada Ljubojevića, vlasnika firme „Sirogojno Company“.

„Nema tu šta da se kaže, ne može se zahtevati nešto što nema argumenata. Samo u Arilju proizvođači traže povećanje cene, bez obzira da li smo mi prodali malinu ili ne, bez obzira po kojoj ceni smo je prodali, da li smo je prodali i da li ćemo je prodati. Taj scenario smo imali 2021. godine i opet idemo ka njemu, da izguramo visoku cenu i da nas tržište ponovo odbaci. Nismo ni očekivali da se nešto dogodi jer ako nema prodaje nema ni cene“, kaže Ljubojević.

Načelni dogovor postignut u Ministarstvu poljoprivrede bio je da početna cena maline bude 250 dinara i da ona tokom berbe raste, zavisno od tržišne izvozne cene. Ljubojevića smo još pitali da li su stečeni ti
uslovi jer proizvođači tvrde da ima uslova za veću cenu.

Malina Foto: Slavica Panić/Nova.rs

„Ako ima uslova onda oni treba da se organizuju i da oni izvoze, ne znam zašto to ne urade ako je tačno to što tvrde. Svakako smo dalje pregovore ostavili za iduću nedelju pa ćemo videti kakva će situacija biti.
Videćemo šta će biti, da li će prodaja krenuti. Još niko nema nikakav ugovor o izvozu, nikakvu izvesnost prodaje“, odgovara Ljubojević.

I dok proizvođači ne znaju koja je otkupna cena maline do završetka berbe, a otkupljivači ne znaju koja je izvozna cena, zasadi maline su iz godine u godinu sve manji. Za manje od deset godina proizvodnja srpske maline, najvišeg svetskog ranga, svedena je na jednu četvrtinu odnosno sa 120 hiljada tona na oko 30.

Ono što je još poraznije jeste da su proizvođači prepušteni sami sebi tj volji hladnjačara pa su mnogi širom Srbije, bez obzira na odluku Ministarstva, svoju malinu prodali znatno manje od 250 dinara.

***

BONUS VIDEO – Grad obrao maline u Prijepolju: Šta kažu proizvođači voća i povrća može li se proceniti šteta?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare