Jorgovanka Tabaković Kopaonik biznis forum Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Narodna banka Srbije (NBS) i njen guverner Jorgovanka Tabaković poslali su svim bankama nacrt rešenja o trajnom ograničenju kamata u Srbiji, što će biti u Zakonu.

„Poslali smo svim bankama nacrt rešenja, očekujemo da se svaka banka oglasi pojedinačno o merama koje smo spremili. Računali smo efekte, svake banke, a krajem godine bi trebalo novi Zakon da stupi na snagu, kada istekne trenutna mera o ograničenju kamata na stambene kredite“, rekla je Tabaković novinarima na predstavljanju izveštaja o inflaciji u julu, piše Blic.rs.

Osim kamata na stambene kredite, kako je dodala, bavili su se i kamatama na gotovinske kredite, ali i kamatama na minus, a odluka je, dodaje, zasnovana na evropskom standardu.

„Zakon ne sme da bude prestrog i krut, jer bi svaka sledeća izmena bila izmena zakona. Prvo ćemo razgovarati sa bankama, a zatim i sledi javna rasprava pod kojom podrazumevamo javno oglašavanje nacrta“, rekla je guverner i odgovorila da „niko ne treba da plače nad sudbinom banaka“, aludirajući na spremnost banaka koju su pokazale saradnju i kada je prethodna mera usvojena.

PROČITAJTE JOŠ:

Prema njenim rečima, cilj je da ovo rešenje bude vin-vin situacija.

Podsetimo, prekoračenje u korišćenju novca po tekućem računu, ili popularnije nazvano dozvoljeni minus, mogao bi značajno da pojeftini. To će, sva je prilika, omogućiti novi Zakon o zaštiti korisnika finansijskih usluga, čije je donošenje predviđeno već tokom septembarskog zasedanja skupštine.

BONUS VIDEO: Petrica Đaković, novinarka Forbes Srbija o trećem mandatu Jorgovanke Tabaković

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare