Jorgovanka Tabaković Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Skupština Srbije je danas većinom glasova ponovo izabrala Jorgovanku Tabaković za guvernera Narodne banke Srbije.

Tabakovićevu je za novi mandat od šest godina predložio predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

U obrazloženju za reizbog Jorgovanke Tabaković za guvernera se navodi da su kao najvažniji razlozi uzeti u obzir rezultati koje je ostvarila u postizanju ciljeva i obavljanju funkcija u prethodnom periodu, naročito doprinos uspešnoj koordinaciji fiskalne i monetarne politike i postizanjne makroekonoske stabilizacije zajedno sa Vladom Srbije i drugim nadležnim institucijama.

Tokom prethodnih 12 godina Srbija je prešla put od zemlje koju je odlikovala monetarna i fiskalna nestabiolnost i nezivesnost, do zemlje koja ima inflaciju uporedivu sa razvijenim zemljama, stabilnu valutu, rekordan nivo deviznih rezervi, stabilni finansijski sistem, navodi se u obrazloženju.

Jorgovanka Tabaković je rođena 21. marta 1960. godine u Vučitrnu. Od 1981. do 1989. godine radila je kao profesor ekonomskih predmeta u Srednjoj ekonomskoj školi u Prištini.

Magistrirala je 1999. godine na temu „Reforma bankarskog sistema Jugoslavije” na Ekonomskom fakultetu u Prištini, a 2008. godine podnela je prijavu doktorske disertacije pod nazivom „Instrumenti centralne banke – dometi i ograničenja na primeru Republike Srbije”.

Doktorsku disertaciju odbranila je maja 2011. godine.

Od avgusta 2012. obavlja funkciju guvernera Narodne banke Srbije. Narodna skupština Republike Srbije u junu 2018. godine izabrala je na mesto guvernera u novom šestogodišnjem mandatu od avgusta 2018, i to na predlog predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Skupština Srbije je danas izabrala ponovo Željka Jovića za viceguvernera NBS.

Opširnije o današnjoj sednici Skupštine čitajte u našem lajv blogu.

***

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare