Priče predstavnika vlasti o zlatnom dobu i dobrom životnom standardu demantovali su, ovog puta, i zvanični podaci, prema kojima je inflacija u julu iznosila 4,3 odsto – više nego prethodnog meseca. Čini se, međutim, da su građani na visoke cene navikli, jer je to već dugo vremena realno stanje na rafovima. Ni protekli mesec nije mogao da prođe bez nekog poskupljenja, a na red je došao svinjski but.

Redakcija portala Nova.rs poredi cene hrane iz meseca u mesec, još od jula 2022. godine.

Foto: Shutterstock

Tako svakog 20. u mesecu poredimo cene proizvoda istih proizvođača prodavnici jednog lanca marketa u Beogradu.

Na našem spisku za proveru nalazi se nekoliko vrsta mesa, brašno, ulje, jaja, mleko, jogurt…

Meso ponovo poskupelo

Prva grupa namirnica čije cene proveravamo svakog meseca jeste sveže meso, a na spisku su svinjetina, junetina i piletina.

PROČITAJTE JOŠ

Prvo proveravamo koliko košta svinjski but i već tu nailazimo na poskupljenje. Kilogram ovog mesa sada košta 860 dinara, za razliku od pređašnjih 850.

Interesantno je da je i julu ova vrsta mesa poskupela u odnosu na jun – i to sa 800 na 850 dinara po kilogramu.

Takođe, na našem spisku za proveru cena nalazi se i juneći but, koji košta čak 1.480 dinara po kilogramu, isto kao i prošlog meseca – ali u svakom slučaju, previše. Doduše, u prodavnici koju obilazimo i u kojoj proveravamo cene, trenutno je u toku akcija, pa kilogram junetine košta 1.200 dinara.

Ova vrsta mesa inače je drastično poskupela u prethodnom periodu – pre nego što je,u julu, kilogram dostigao aktuelnu cenu, juneći but je koštao 1.280 dinara.

Foto: Nova.rs

Pileći file u odnosu na maj nije menjao cenu, pa i dalje košta 800 dinara po kilogramu, dok pileća krilca, jedna od najjeftinih vrsta mesa, već mesecima stagniraju na 330 dinara po kilogramu.

Cene osnovnih namirnica ne menjaju cenu

Na red za proveru dolaze neke od osnovnih namirnica. Cene brašna nisu se menjale, jer su i dalje ograničene Uredbom Vlade Srbije, pa tako kilogram brašna čije cene pratimo duže od godinu i po dana, T-400 košta 84,7, a T-500 78,65 dinara.

Suncokretovo ulje u pakovanju od jednog litra već neko vreme košta 165 dinara, a još jedna namirnica koja dugo ne menja cenu je šećer koji košta 115 dinara po kilogramu.

Pakovanje od 10 jaja takođe nije menjalo cenu, pa ovaj proizvod i dalje košta 235 dinara.

I mlečni proizvodi na istom nivou

Dugotrajno mleko u pakovanju od jednog litra, sa 2,8 odsto mlečne masti i dalje, kao i julu, košta 155 dinara po litru, a pre toga je mesecima cena stagnirala na 152.

PROČITAJTE JOŠ

Još jedna namirnica čija se cena mesecima ne menja je jogurt od 2,8 odsto mlečne masti u pakovanju od jednog kilograma, koji košta 175 dinara.

Foto:Andrija Lazarević/Nova.rs

Kakve su bile cene pre dve godine

Cene istih proizvoda pratimo već duže od dve godine, a kada smo u julu 2022. prvi put obišli market sa ovim spiskom, cene su bile dosta drugačije. Tada je kilogram svinjskog buta koštao 710, junećeg buta 1.300, pilećeg filea 790, a krilaca 300 dinara. Jaja u pakovanju od 10 komada bila su 210 dinara, mleko 125, a jogurt 135 dinara.

Brašno je koštalo 85 (tip 400), odnosno 76 (tip 500), a šećer 103 dinara.

Ulje je bilo skuplje, pa je koštalo 200 dinara.

BONUS VIDEO Inflacija je pod kontrolom, tvrdi guvernerka: Građanima to ne znači ništa dok cene rastu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare