Foto: Vesna Lalić/Nova.rs, N1, Shutterstock

Više od 10 firmi, pretežno medija, nalazi se u vlasništvu Radoice Milosavljevića, poznatog donatora Srpske napredne stranke iz Kruševca. Istraživanje Nova.rs pokazuje da se na njegovo ime, vodi barem 11 medija, a u prošlosti ih je imao još tri. U biznis Milosavljevića ušao je i njegov sin Vladimir, koji ima udeo u dve kompanije.

Radoica Milosavljević poznat je kao “kolekcionar medija”, s obzirom na to da je 2015. godine, tokom procesa privatizacije, kupio veliki broj lokalnih portala i televizija. Milosavljević danas u svom vlasništvu ima 11 medijskih kuća. Međutim, tu nije stao, pa tako ima i dom zdravlja, ali i firmu za proizvdovnju ambalaže.

Radoica Milosavljević
Radoica_Milosavljevic Youtube Printscrean

Pre svega, Milosavljević, njegov sin Vladimir i široj javnosti nepoznata Ivana Stefanović imaju zajedničko preduće “Sloga” koje se bavi proizvodnjom ambalaže od plastike, ali preko njega, vlasnik je još jedne firme. Prema istraživanju portala Nova.rs, preko “Sloge” je Milosavljević vlasnik doma zdravlja, dok na svoje lično ime trenutno poseduje još desetak firmi.

Kupio medije širom Srbije

Prva od najmanje 10 firmi koje se vode direktno na Milosavljevićevo ime jeste sportska televizija “SOS kanal plus”, čiji je vlasnik od samog osnivanja 2018. godine. Preko ovog sportskog kanala, Milosavljević je vlasnik televizije “Telemark” iz Čačka.

Pre toga, međutim, Milosavljević je već kupio brojne medije. Te 2015, kada je zaplivao medijskim vodama, kupio je, jednu za drugom, radio-televizije Pančevo, Kragujevac, Kruševac, Pirot, Brus, Caribrod iz Dimitrovgrada, TV Požegu i Centar za informisanje Novi Kneževci.

PROČITAJTE JOŠ

Najviše ga je koštala pančevačka televizija (87.200 evra), dok je najpovoljnije prošao sa kupovinom Centra za informisanje Novi Kneževac, za koji je izdvojio svega 480 evra.

Naredna Milosavljevićeva kompanija na podužem spisku jeste “Kanal-M”, televizija iz Paraćina, koju je kupio u junu 2018. Kako je tada pisao N1, ovaj kanal je godinama imao ugovor sa opštinom Paraćin da plasira centralnu informativnu emisiju koju im dostavljaju iz info službe lokalne samouprave.

Na spisku Milosavljevićevih medijskih kuća su i TV Leskovac i RTV Bačka Palanka.

Sugrađani su ga pre nekoliko godina prozvali „kureševačkim Berluskonijem“, po čuvenom bivšem premijeru Italije Silviju Berluskoniju, koji je bio vlasnik „italijanskog medijskog carstva“.

“Odrekao se” tri firme

Međutim, ovaj kruševački medijski magnat ipak nije zadržao sve televizije koje je kupio.

RTV Kragujevac, primera radi, nakon četiri godine, prešao je u vlasništvo Grada. Isto se desilo i sa izrazito režimskom RTV Pančevo, koja je od maja ove godine stopostotnom vlasništvu Tatjane Cuk.

Javnost se seća da je, dok je držao RTV Pančevo, Milosavljević kupio “Tačno d.o.o”, firmu koja polaže desetogodišnja prava na korišćenje imovinskih prava novinske agencije Tanjug. On je 2020. godine osnovao ovu kompaniju sa “Minacord Mediom”, kompanijom Željka Joksimovića. Milosavljević je tada imao 60 odsto vlasništva, ali je promenom RTV Pančevo, bez njega ostao.

Foto:BETAPHOTO/MILOS MISKOV

Za medije dobija milione od države

Milosavljević je u javnosti poznat po tome što je, kao vlasnik ovih medija, za njih dobio ogromne sume novca od države. Kao da tri miliona evra za pet godina nisu bila dovoljna – Milosavljević je na poslednjem konkursu Ministarsva informisanja, kako je Nova.rs pisala, dobio sredstva za najamnje sedam medijskih kuća koje poseduje, i to u ukupnom iznosu od 3,25 miliona dinara.

Radio televizija Kruševac je tako dobila novac za projekat “Dobar, bolji, human”, koji treba da afirmiše humanitarni rad, SOS kanal plus za “Fabriku zdravlja”, a Radio i televizija Bačka Palanka za projekat “Digitalna etika”.

Radio televiziji Brus sredstva su odobrena za projekat “Priroda na revers – upravljajmo otpadom”, a Santos comerc za “Jezik kao most: Srpska baština u rečima i slovima”.

I sin je u biznisu, zajedno otvorili dom zdravlja

Očevim biznis stopama krenuo je i sin Vladimir Milosavljević, inače direktor kruševačkog “Vodovoda”. On, naime, ima 50 odsto udela u privrednom društvu “Vip trade”, koje se bavi proizvodnjom drvne ambalaže.

Zajedno sa sinom, preciznije na ime njihove zajedičke firme “Sloga”, ima Zdravstvenu ustanovu dom zdravlja “Sloga medik”. Kako je Nova.rs objavila, u registru APR-a navodi se da je ovaj dom na kraju 2023. godine bila “u plusu” za više od 2,5 miliona dinara, odnosno oko 22.000 evra.

Mediji su pisali da je ovaj dom zdravlja brisan iz registra APR-a 2014, iste godine kada je i osnovan, ali da je bez obzira na to, neometano nelegalno radio.

Na sajtu APR iz priložene dokumentacije se vidi da je 2020. ponovo upisan u registar, kada je donet i osnivački akt.

Donirao novac za prostorije SNS-a

Iako je najpoznatiji po ogromnom broju medija koje ima, Milosavljević se u centru pažnje javnosti našao i kada je otkriveno da je 2019. godine bio među 27 donatora SNS-a, koji su kupili prostorije vladajuće partije na Novom Beogradu. Samo ova donacija je bila vredna oko 1,3 miliona evra. Kada se ta cifra pretvori u dinare, a potom podeli sa brojem donatora, ispada da je svaki od njih dao oko pet miliona dinara SNS-u.

Radoica Milosavljević Foto: N1

Interesantno je, međutim, da tada nije bio član SNS-a, već večitog koalicionog partnera SPS-a. Prema poslednjim informacijama, koje je u ažuriranoj biografiji objavio Istinomer, on je i nakon donacije, 2020. godine, bio socijalista.

BONUS VIDEO Raskol SNS u Kruševcu: Pet odbornika istupilo iz odborničke grupe vladajuće stranke

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare