Foto:shutterstock

U periodu dvocifrene inflacije i opšte neizvesnosti, mnogi građani odustali su od kupovine nekretnine čije su cene već dugo “prenapumpane”, a zapravo i sve ostale investicije nose određeni rizik. Ko ima 50.000 evra, na primer, ne može da kupi stan ili uloži u pokretanje velikog biznisa, a čuvanje novca “u slamarici”, jer koliko god bilo popularno nije isplativo obzirom da gubi na vrednosti zbog inflacije. Rešenje može da bude štednja u banci.

Gordana M. imala je u svojim rukama upravo taj iznos – 50.000 evra, a odabrala je da štedi u ProCredit banci. Ona kaže da je odabrala oročenu štednju, a na iznos koji je imala, 50.000 evra, štednjom je, nakon godinu dana, dodala još 1.912 evra kamate, i to nakon oporezivanja.

“Bez ikakvog odricanja uspela sam da uštedim novac za koji prosečna porodica može da ode na letovanje ili zameni belu tehniku, nameštaj, renovira stan”, zadovoljno priča Gordana.

Njoj se oročena štednja svidela zato što je pronašla jednostavan način da sačuva svoj novac, da bude sigurna da on neće izgubiti na vrednosti, i da će zapravo uspeti da uštedi još neki dinar, u ovom slučaju – skoro 2.000 evra.

“Oročena štednja može da bude dobar način da neko uštedi dodatni novac i kupi nekretninu kada cene malo padnu, ali moja primarna ideja bila je da uštedim za školovanje svog deteta. Moja ćerka u oktobru kreće na fakultet i ja sam uštedela za celu godinu”, priča Gordana.

Šta je oročena štednja?

Oročena štednja koju je odabrala Gordana zapravo znači da je ona ostavila novac koji je imala u banci na određeni rok, koji je najčešće 12, 18, 25 ili 36 meseci. U njenom slučaju, novac je stajao u banci godinu dana i “rastao”, ona za to vreme nije mogla da ga podigne, ali je na kraju ostvarila svoj cilj i uštedela za školovanje svoje ćerke.

Inače, postoje i druge vrste štednje, kada novac može da se podigne i ranije, a koji uglavnom koriste oni građani koji vole da povremeno odu na produženi vikend ili kupe skupi komad garderobe. Naravno, postoji i štednja za penziju, a novac je u ovom slučaju uvek dostupan štedišama.

Ipak, većina korisnika bira oročenu štednju, jer su u tom slučaju sigurniji da neće potrošiti novac pre nego što su planirali.

Drugi razlog zbog kojeg je oročena štednja uglavnom prvi izbor jesu više kamate, a što je duži period ročnosti, i kamate su više.

Iako je, u pogledu sigurnosti, svejedno da li se štedi u dinarima ili evrima, Gordana je odabrala ProCredit banku upravo zbog specijalne ponude za nove depozite u evrima. Naime, nominalna kamatna stopa za štednju u evrima oročenu na 12 meseci, za iznose veće od 50.000 evra je 4,5 odsto, dok je efektivna 3,82.

Za iste uslove, ali za iznose do 50.000 evra, nominalna kamatna stopa je četiri, a efektivna 3,4 odsto.

“Pored činjenice da ne mogu da potrošim novac, jer je u banci, i dobre kamate, shvatila sam da ću na ovaj način sačuvati novac koji imam, pa i pored visoke inflacije, moj novac neće izgubiti vrednost”, kaže Gordana.

Ona dodaje da je, uz oročenu štednju, shvatila da može da poveća kvalitet svog života, jer je uspela da uštedi skoro 2.000 evra, a nije morala ničega da se odrekne.

“Svoju platu sam, svakog meseca tokom tih godinu dana raspoređivala i pametno trošila, a nisam morala da se opterećujem troškovima koji tek dolaze, odnosno školarinom, jer sam za nju na kraju uspela da uštedim. Da sam znala da mogu ovako lako da uštedim, počela bih odavno”, zaključuje Gordana.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare