Dejan Gavrilović iz organizacije potrošača Efektiva, govoreći o pokretanju postupka protiv četiri velika trgovinska lanca zbog sumnje na dogovaranje cena, kaže da inflacija možda ne bi bila tolika, da njihovi apetiti nisu veliki, kao i da su cene hrane u Srbiji više nego u razvijjenijim zemljama. Kako navodi, postoji šansa da je postupak pokrenut jer je uskoro i reizbor predsednika Komisije za zaštitu konkurencije.

„Ovo me jeste iznenadilo. Ali možda i nije, ako se uzmu prethodna dešavanja. Prethodni put kada je bio reizbor predsednika Komisije za zaštitu konkurencije i Saveta, isto je bila pokrenuta jedna zanimljiva priča. Komisija reaguje. Da li se možda slučajno pogodilo, da se pokaže da se nešto radi? Jedini kandidat sada je čovek koji je trenutno predsednik Komisije i možda i tu postoji neki motiv zašto to tek sada, a možda je to moje nagađanje“, navodi on, govoreći o pokrenutom postupku.

Na pitanje N1 da li bi mogla da sledi kazna, naš sagovornik navodi da je navikao na nerad institucija.

„Ja sam lično navikao na nerad insitutucija. Da institucije rade svoj posao, ne bi bilo potrebe za udruženjem potrošača… Nisam naviknut i na to da se kazne izriču i rešenja koja su u krosti potrošača. Obično se ide na mutne radnje i na neke presude koje nemaju veze ni sa zakonom, ni sa elementarnom logikom. Ja ću biti iznenađen ako se postupak okonča tako što će se utvrditi da su se dogovrali i da budu kažnjeni po zakonu“, objašnjava Gavrilović.

„Postupak tužilaštva – neozbiljan“

Osvrnuo se i na uključenje tužilaštva tj. Odeljenja za korupciju.

„Tužilaštvo kaže da je Komisija pozvana da dostavi dokaze. Dakle, tužilaštvo je oformilo predmet. Nema dokaze, niti sam ja shvatio da će biti preduzeti nove radnje, Nego ako Komisija sazna, da im dostavi, pa da se utvrdi da li ima elemenata krivičnog dela. Deluje neozbiljno, ali ne mora da znači da će da bude“, ističe.

Dodaje i da je neuobičajeno da se u medijima govori da su cene kod nas skuplje, čak i u odnosu na razvijene zemlje.

„Neobično mi je da se u medijima govori da su cene najskuplje kod nas, skuplje i od razvijenijih… Uvek budu jednake ili jeftnijje. Poslednih par godina imamo da je sve jeftinije u inostranstvu, nego kod nas“, objašnjava sagovornik N1.

Na pitanje N1 zašto su uzimani podaci sa Cenoteke, kaže da sumnja da su trgovinski lanci finansirali pomenuti sajt koji, kako kaže, služi da dovede potršače u zabludu.

Na pokrenuti postupak reagovala su dva trgovinska lanca, od četiri – Delez Srbija i Univereksport. Njihove reakcije možete pročitati u odvojenoj vesti, a na njih je reagovao i Gavrilović.

„Oni kažu da će da sarađuju, to se i očekuje. Nije očekivano da priznaju ui kažu kaznite nas… Njihova opravdanja, ako se radi kako treba, nemaju težinu naspram dokaza. Bitno je samo da li će da se sprovede do kraja. Vučević je rekao da će angažovati BIA i Narodnu banku da se utvrdi zašto su marže tolike, ko su posrednici u prodaji. Više to nikada nije spomenuo, nismo imali ni BIA ni NBS, uletela je akcija bolja cena. To je poruka bila za nešto, a to sada ne znamo“, objašnjava.

Cena hrane treba da bude prihvatljiva.

„Cena hrane treba da bude prihvatljivija, da jeste, ne bi bilo akcije „bolja cena“ jer ne bi bilo prostora za akciju. Tako se samo baca prašina u oči. Postavlja se pitanje kolika bi bila inflacija, bila bi manja da njihovi apetiti nisu toliko veliki“, zaključuje.

***

BONUS VIDEO – „Dimitrijević: Tu će biti prilika da tužilaštvo konačno uradi nešto za građane, a ne protiv njih

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare