Forbes Power Women's Summit Foto: Marina Pupavac/Forbes

Slabo finansiranje ženskog preduzetništva jedna je od najvećih prepreka pri pokretanju uspešnih poslovnih priča, a ne ono što se neprestano stavlja u fokus javnosti – kako žene uspešno balansiraju između poslovnog i privatnog života. To je moglo da se čuje na prvoj panel raspravi Forbes Power Women’s Summit-a koji je počeo danas u novootvorenoj dvorani Atrium u beogradskom Sava centru.

Stupanje u preduzetničke vode nije lako, a uspešne žene iz regiona ispričale su svoju priču o tome kako su pokrenule biznise, piše Forbes.

Ispostavilo se da je u prvom planu pitanje finansija, ako se u obzir uzmu objektivne prepreke u poslovnom zamahu, a ne priče o okruženju koje nema poverenja u žene i njihovu ideju kako mogu da imaju sve – i porodicu i uspešan posao koji vode.

Mila Litvinjenko, vlasnica poznate kozmetičke kompanije Aura, kaže da je 50 hiljada evra kredita, koliko je dostupno ženama za male biznise, uvredljiv iznos.

Forbes Power Women’s Summit Foto: Marina Pupavac/Forbes

„Ako imate veći biznis, šta možete da učinite sa tim novcem? Ne možete da kupite nijednu veću mašinu. To je za žensko preduzetništvo najveći problem, a što se tiče balansiranja privatnog i poslovnog života, to bez problema mogu“, rekla je preduzetnica koja nije tražila ničiju pomoć jer se pribojavala kako će se njeno neznanje iskoristiti protiv nje. Zato je sve sama učila kroz knjige i posao.

„Problemi su tu da se reše, ne da nas zaustave“

Žakline Troskot, vlasnica poslastičarnice Amelie, ispričala je kako se pri pokretanju biznisa poslužila belim lažima.

S obzirom na to da je radila na dobro plaćenom poslu u korporaciji, u banci je zatražila kredit za renoviranje stana i to joj je bez problema odobreno. U stvarnosti je ta sredstva iskoristila za opremanje poslastičarnice. Nije tražila poslovni kredit jer je upitno kakve bi uslove uopšte dobila i koliko bi banka bila spremna da podrži jedan tako rizičan poduhvat.

PROČITAJTE JOŠ:

Žene koči i to što u glavi imaju sklop da prvo sve mora da se posloži. Potrebno je samo prepustiti se i verovati u sebe, kao što to rade muškarci.

„Svi problemi koji dolaze su tu samo da se reše, a ne da nas zaustave. Treba sanjati veliko, ne malo, ne samo nešto za sutradan. Imate pravo na velike snove i možete da ostvarite sve što hoćete. Ja sam sa 20 hiljada evra izgradila firmu, mnogo sam radila sama, ali može se. Nemojte da se ograničavate okruženjem u kome živimo“, rekla je Troskot.

O pitanju finansija govorila je i Keren Hod, osnivačica međunarodnog udruženja WE – Women Enterpreneurship sa 40 hiljada članica.

Forbes Power Women’s Summit Foto: Marina Pupavac/Forbes

Ona je istakla kako samo dva odsto rizičnog kapitala koji se ulaže u startapove završi u rukama osnivačica. Uprkos tome i činjenici da žene osnivačice čine samo osam odsto zajednice osnivača startapova, od 50 milijardi dolara koliko su vredni svetski jednorozi, za 10 milijardi dolara zaslužne su upravo žene.

Katarina Lotrič, vlasnica i predsednica Uprave firme Gentler Stories, u svojoj inspirativnoj priči je takođe istakla kako su izgledali počeci, finansirajući sami svoj startap – butstreping, te da im podrška od 45 hiljada evra isplaćena u tri rate za dve godine i nije bila tako velika finansijska potpora, kako to može da se čini. Zato su radili iz sve snage i za godinu dana učinili svoj startap profitabilnim.

BONUS VIDEO: Vlasnica kompanije Aura na Forbes Power Women’s Summitu (4.9.2024)

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar