Foto: Shutterstock

Odbor Skupštine Srbije za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava odlučio je danas da predloži republičkom parlamentu da prihvati Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o platnim uslugama, kao i set zakona o zaduživanju Srbije, a opozicija je ocenila da država uzima zajmove u milijardama poput kockarskog zavisnika.

Guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković rekla je, obrazlažući Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o platnim uslugama, da je osnovni cilj i ključna novina koju donosi taj propis otvoreno bankarstvo.

„Koncept otvorenog bankarstva podrazumeva da banke imaju obavezu, što sada nije slučaj, da sa novim licenciranim pružaocima platnih usluga dele minimalan set informcija o platnom računu, ali isključivo na osnovu izričite saglasnosti korisnika platnih usluga“, rekla je ona.

Sednica odbora za finansije, republicki budzet i kontrolu trosenja javnih sredstava odrzana je u Narodnoj skupstini. Foto: S.S./ATAImages

Ona je ocenila da koncept otvorenog bankarstva donosi dve nove vrste platnih usluga na tržište Srbije, uslugu iniciranja plaćanja sa platnog računa, koji korisnik ima otvoren kod drugog pružaoca platnih usluga, i uslugu objedinjenog pregleda informacija o platnim računima koje korisnik ima otvorene kod više banaka.

Na sednici su razmatrani predlozi zakona o zaduživanju Srbije, koje je podnela Vlada, među kojima su zakoni o zaduživanju Srbije kod Banke Poštanska štedionica za potrebe finansiranja Projekta izgradnje urbane infrastrukture i nacionalnog stadiona sa pristupnim saobraćajnicama, o potvrđivanju Ugovora o zajmu uz finansijski protokol potpisan 21. septembra 2023. godine, između vlada Srbije i Francuske, potvrđivanju Izmene i dopune broj 1 Sporazuma o zajmu između vlada Ujedinjenih Arapskih Emirata i Srbije u vezi sa zajmom u iznosu od 1.000.000.000 američkih dolara.

Poslanik Stranke slobode i pravde Dušan Nikezić rekao je da na osnovu predloženih zakona može da zaključi da se Ministarstvo finansija bavi isključivo zaduživanjem i odlaganjem kredita koji su došli na naplatu.

Dušan Nikezić Foto: Ivan Dinić/Nova S, Shutterstock

„Mi smo se u zadnjih nešto više od mesec dana zadužili preko 2,5 milijarde evra.Danas smo opet dobili nekoliko stotina miliona evra novih zaduženja i dve milijarde dolara odlaganja dospelog duga, jer očigledno nema para da se taj dug vrati, a vraćaćemo ga pod nepovoljnijim uslovima nego što smo ih imali do sada“, istakao je on.

Nikezić je rekao da se „država sve više i više ponaša poput kockarskog zavisnika, sve se više zadužujemo i po sve lošijim kamatama“.

On je ukazao na to da je zaduživanje kod komercijalnih banaka, da bi se finansirali infrastrukturni projekti, postala praksa poslednjih godinu-dve dana.

„Zadužujemo se kod komercijalnih banaka, pod najnepovoljnijim uslovima da gradimo infrastrukturne projekte koje smo nekada gradili sredstvima međunarodnih finansijskih institucija koja su najpovoljnija“, rekao je on.

Pročitajte još:

Poslanik koalicije NADA Predarag Marsenić rekao je da se Srbija do 1. jula ove godine zadužila za dodatnih dve milijarde evra, tako da dug države iznosi 38,2 milijarde evra, pa će godišnji prosek zaduživanja od dve milijarde evra biti premašen ove godine.

„Do 2027. godine procena je da ćemo biti dužni 55 milijardi evra što znači da taj prosek povećavamo na 2,6 milijardi evra godišnje“, rekao je on.

Marsenić je rekao da je veliki problem to što se priča o rastu, ali ne i o razvoju.

„Imamo rast koji je potpuno logičan s obzirom na toliko zaduživanje, ali nemamo razvoj“, istakao je on.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar