Foto:shutterstock_ Cinar12345; Printscreen/Newsmax Adria; beoinfo

Država odvaja 4,5 miliona evra za angažovanje glavnog arhitekte, izradu master plana manifestacije EXPO 2027 i "njeno uklapanje u prostor", koji čine sam izložbeni kompleks predviđen u Surčinu, ali i Nacionalni stadion, prateći objekti i saobraćajnice. Taj posao je poveren grupi ponuđača, koji predvodi arhitektonski biro Danila Dangubića, a u kojoj su i firme koje su već dobijale poslove za ovaj državni projekat broj jedan.

Naime, kako se može videti u odluci o dodeli ugovora na Portalu javnih nabavki, u pitanju je posao vredan 520.946.400 dinara, što je oko 4,5 miliona evra, koji podrazumeva izradu sveobuhvatnog EXPO master plana i integrisanje u prostornu celinu za potrebe specijalizovane izložbe i angažovanje glavnog arhitekte na period od tri godine.

Kako se navodi u odluci, na poziv iz avgusta su se javila grupa ponuđača koju čine Danilo Dangubić Architects d.o.o, Studio za nove medije Galerija 12 i Ernst&Young consulting.

Arhitektonski biro Danila Dangubića

Danilo Dangubić Architects je arhitektonski biro kojeg je 2017. godine osnovao arhitekta Danilo Dangubić, koji je i danas njegov stopostotni vlasnik. U prošloj godini imali su četiri zaposlena i ostvarili neto dobitak od 2.868.000 dinara što je oko 24.500 evra. Godina ranije im je bila nešto bolja poslovno, jer su sa petoro zaposlenih imali dobitak od 5.524.000 miliona dinara, što je oko 47.000 evra.

Danilo Dangubić arhitekta Foto:Newsmax Adria

Na sajtu samog biroa može da se vidi niz njihovih različitih arhitektonskih rešenja, od rezidencijalnih objekata do predloga kako bi trebalo da izgleda zgrada Beogradske filharmonije na Novom Beogradu. Sam Dangubić je u intervjuima koje je dao medijima izjavio da su prema njegovim arhitektonskim rešenjima izgrađeni određeni objekti u Pančevu.

Danilo Dangubić postao je poznat domaćoj stručnoj javnosti kada je u septembru 2021. godine njegov projekat „Samoodrživi grad“ izabran da predstavlja Srbiju na Bijenalu arhitekture u Seulu.

Studio koji je već radio za EXPO

Druga firma u grupi ponuđača je Studio za nove medije Galerija 12, osnovna 2014. godine za delatnost reklamnih agencija. Jedina vlasnica je Zora Prvulj. U 2023. godine su sa 10 zaposlenih ostvarili dobit od 550.000 dinara, što je nešto manje od pet hiljada evra.

Studio za nove medije Galerija 12 poznat je po tome što je već dobijao poslove za izložbu EXPO. Naime, oni su zaduženi za izradu idejnog rešenja, razradu i produkciju sadržaja i tematskih paviljona „Moć igre“ i onih pod nazivom „Igra(j) za napredak“, a ukupna vrednost tog posla je oko 14,6 miliona evra.

EXPO2027 Foto:TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ

Bili su i deo i grupe ponuđača, koja je dobila okvirni sporazum 1,8 milijardi dinara, odnosno oko 15,4 miliona evra za pružanje marketinških usluga za period do kraja 2027. Godine. U pitanju je konzorcijum predvođen marketinškom agencijom McCann, koja je do nedavno bila u vlasništvu Srđana Šapera. U toj grupi ponuđača, uz McCann i Studio za nove medije Galerija 12 su i firme Two Rivers i Drive.

ERNST & YOUNG Consalting je kompanija koja se bavi pružanjem revizorsko-konsultantskih usluga klijentima, a podružnica je regionalne kancelarije multinacionalne korporacije EY.

Koliko košta EXPO

Mada se uveliko dodeljuju poslovi za EXPO, još se ne može precizno reći koliko će Srbiju koštati organizacija te međunarodne izložbe i izgradnja objekata potrebnih za njenu realizaciju, a procene idu i preko više milijardi evra.

Foto:

Pošto se obećanja vlasti, prevenstveno predsednika Srbije Aleksandra Vučića, povodom međunarodne izložbe vrlo često vezuju za najavljeni program ulaganja “Skok u budućnost”, nekada je teško iz izjava nadležnih razlučiti šta je konkretno za EXPO, a šta su projekti koji nemaju nikakve veze sa samom manifestacijom.

U okviru programa “Skok u budućnost” navode se sledeće celine EXPO 2027, životni standard građana, infrastruktura, industrijalizacija, modernizacija i „integralni razvoj i turizam“.

Sam EXPO obuhvata šest projekata, u vrednosti od 1,29 milijardi evra. Na spisku je, po Fiskalnoj strategiji države Srbije, osim Nacionalnog stadiona i objekata za samu izložbu, između ostalog: infrastruktura za nove gradske četvrti u Beogradu, akvatik centar, železnica Zemun-Aerodrom Beograd – EXPO, stambeni kompleks od 1.500 stanova i novi kej na Savi.

Bonus video

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare