Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs/Antonio Ahel/ATAImages/Ivan Dinić/Nova/Promo Logo

Doktor Džihan Abazović, brat bivšeg premijera Crne Gore Dritana Abazovića, zaposlen je na privatnoj klinici „MD Clinic“ u Beogradu na vodi, koja je u vlasništvu Milice Đurđić, partnerke predsednice Vlade, Ane Brnabić.

Doktorski dvojac, Abazović – Đurđić, poslednji put je, prema pisanju medija, radio zajedno u privatnoj bolnici BioCell, specijalizovanoj za lečenje steriliteta. Do kraha ove renomirane ustanove u Novom Beogradu, koja se nalazila u luksuznom kompleksu “West 65“, došlo je iznenada.

Sada se, na spisku stručnog tima, polilinike „MD Clinic“, između ostalih, nalazi i ime Džihana Abazovića, specijaliste urgentne i regenerativne medicine.

Džihan Abazović Foto: Nova S

Podsetimo, prethodni zajednički posao, u kojem je učestvovalo ovo dvoje lekara, doživeo je fijasko, kada su iz uprave bolnice Biocell, u leto 2023, posle nepunih godinu dana rada, saopštili zaposlenima da je zatvaraju i da ne dolaze na posao, jer su u finansijskoj blokadi. Zaposlenima nisu isplaćane dve poslednje zarade, zbog čega su kasnije podigli tužbe. Nije poznato ni šta je bilo s novcem pacijenata, koji su preko ove klinike ušli u proceduru vantelesne oplodnje, a platili je unapred.

Kako je propala prethodna bolnica

Do pucanja BioCell-a, kako nezvanično saznali po zatvaranju ove ustanove, došlo je upravo zbog neslaganja tri ključna čoveka Milice Đurđić, Džihana Abazovića i Aleksandra Ljubića. Oni su se razišli, bolnica je zatvorena, a zaposleni i pacijenti ostavljeni su na cedilu.

Ana Brnabić i Milica Đurđić Antonio Ahel/ATAImages

Za specijalistu urgentne i regenerativne medicine dr Abazovića, rečeno je da je zaposlne u Novom Sadu, dr Ljubić, specijslista gnekologije prešao je u drugu privatnu bolnicu, a specijalistkinja radiologije dr Đurđić otvorila je svoju polikliniku, ni manje ni više, nego u luksuznom stambeno-poslovnom kompleksu Beograd na vodi.

Prema podacima u koje je Nova.rs imala uvid, i o kojima smo pisali, Đurđić je za potrebe otvaranja ove zdravstvene ustanove podigla kredit u vrednosti od 1,6 miliona evra, nakon što je pod hipoteku stavila stan svoje partnerke u Šolinoj ulici na Dedinju.

Milica Đurđić i Ana Brnabić
Milica Đurđić i Ana Brnabić Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Za novi „biznis“ doktorke Đurđić, banka je odobrila kredit, preko firme „MD Clinic“.

Pročitajte još:

Njoj je za potrebe novog posla odobrena dugoročna višenamenska kreditna revolving linija, i to u iznosu do čak 1.656.170,00 evra u dinarskoj protivvrednosti, što je nešto više od 193 miliona dinara.

Kredit za biznis na 1,3 miliona

Kredit je odobren „za potrebe kupovine opreme za radiologiju i finansiranje pripadajućeg PDV-a“. Kako se navodi u dokumentaciji u koju je Nova.rs imala uvid, od pomenutog iznosa 1,3 miliona evra izdavaja se za kupovinu medicinske opreme, a zajam je odobren na 84 meseca ili sedam godina.

Kako se navodi na sajtu Agencije za privredne registre, ona se bavi specijalističkom medicinskom praksom i nalazi se na adresi Luke Ćelovića Trebinjca 42, u samom „centru“ luksuznog naselja, na obali Save „Beograd na vodi“.

Osim radiologije, koja je u fokusu rada ove poliklinike, što je i stručna oblast Milice Đurđić, postoje službe za ginekologiju, pedijatriju, internu medicinu, dermatologiju, neurologiju, ortopediju, urologiju, onkologiju. Poznato je da radiologija, kao grana medicine, zahteva skupocenu opremu, a bez ove vrste dijagnostike nemoguće je odrediti dalji tok lečenja pacijenta.

Podsećamo, posle fijaska koji je 2023. doživela bolnica Biocell, Milica Đurđić „preletela“ je u Opštu bolnicu Avala, koja je nikla na mestu Biocell-a.

Foto:Privatna arhiva

Đurđić je u bolnici Biocell bila načelnica radiologije i članica Nadzornog odbora, dok je Džihan Abazović bio suvlasnik kompanije Vincula Biotech Group, čiji je račun blokiran 9. avgusta 2023. zbog duga. U registru dužnika, u prinudnoj naplati Narodne banke Srbije, piše da je ukupan iznos blokade 968,6 miliona dinara.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Inače, Biocell je bolnica koja je najavljivana je kao najveći medicinski poduhvat i najskuplji projekat u srpskom privatnom zdravstvu tokom 2022, a bavila se pre svega vantelesnom oplodnjom. U opremu uloženo 7 miliona evra. Bolnica je otvorena u oktobru 2022, a zatvorena u avgustu 2023. godine.

***

BONUS VIDEO: Džihan Abazović i Petar Vuković Prvo srce svinje u čoveku – šta to znači za budućnost 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare