Firma “Hidro-tan” u vlasništvu biznismena Dragana Klisure, poslovnog partnera Nikole Petrovića, započela je zamenu cevi u Ulici Teodora Drajzera na Savskom vencu. Ovo je posao vredan oko 1,8 miliona evra, ali je takođe i samo jedan u nizu unosnih ugovora koje je ovaj biznismen, po svemu sudeći blizak SNS-u, sklapao sa državom. Od početka godine, dobio je 18 poslova, čija vrednost premašuje 37 miliona evra. Najčešće od Elektromreže Srbija, čiji je direktor ranije bio upravo Petrović.

Rekonstrukcija vodovodne mreže u Ulici Teodora Drajzera na Savskom vencu je započeta, a trebalo bi da traje do aprila 2025. godine – ako se rok, kako je uobičajeno, ne produži. JKP “Beogradski vodovod i kanalizacija” ovaj posao vredan 1,8 miliona evra dodelio je grupi ponuđača koju čine tri firme – “MBD bau”, “Bulevar kompani” i, kao predvodnik konzorcijuma, “Hidro-tan” u vlasništvu Dragana Klisure.

Ipak, to je samo jedan u nizu poslova koji je Klisura dobio od države. Samo od početka ove godine, Klisura je sa državom sklopio 18 ugovora. Njihova ukupna vrednost iznosi čak 37,65 miliona evra.

Inače, u gotovo svim poslovima, “Hidro-tan” je nastupio u konzorcijumu sa još nekoliko firmi.

Od EMS-a 11 poslova za manje od godinu dana

Pre samo nekoliko dana, 7. oktobra, “Elektromreže Srbije” dodelila je posao isporuke i ugradnje sredstava i uređaja tehničke zaštite grupi ponuđača, među kojima je bio i “Hidro-tan”. Vrednost ovog posla je tačno 287.925.630 dinara, odnosno oko 2,4 miliona evra sa PDV-om. Upravo je EMS kompanija sa kojom Klisura najbolje posluje. Samo tokom ove godine, ove dve firme sklopile su 11 poslova.

PROČITAJTE JOŠ

Najvredniji od tih ugovora “težak je” oko 2,46 miliona evra, dok je najmanja vrednost ugovora oko 270.000.

“Hidro-tan” je od EMS-a dosad dobijao poslove isporuke i montaže različite opreme, rekonstrukcije uljnih jama, zamene izolacije na dalekovodima…

Foto:TANJUG/ EMS AD/ Slađana Radović/

Milioni evra od EPS-a i Ministarstva za zaštitu životne sredine

Što se preostalih sedam poslova tiče, Klisura ih je dobijao od EPS-a, Ministarstva za zaštitu životne sredine, “Srbijavoda” i Beogradskog vodovoda. Najvredniji od tih poslova, Klisura je dobio od EPS-a i to za izgradnju brane i retenzije “Kruševica” u istoimenom selu kod Lazarevca. Vrednost tog posla iznosi čak 9,46 miliona evra, uključujući PDV.

Izuzetno vredan ugovor Klisura je sklopio sa Ministarstvom zaštite životne sredine, za izvođenje radova na izgradnji kanalizacione mreže u Priboju. Njegova firma je za taj posao dobila 9,03 miliona evra. Ovo je ujedno jedini posao koji je “Hidro-tan” dobio sam, a ne u konzorcijumu.

Poslovni partner Nikole Petrovića

“Uspon” firme “Hidro-tan” započeo je pre nekoliko godina. CINS je 2018. otkrio da je godinu dana ranije ova kompanija, kao jedini ponuđač na dva EPS-ova tendera za obnovu malih hidroelektrana, dobila poslove od gotovo pet miliona evra. U ovom biznisu, on je poslovni partner Vučićevog kuma Nikole Petrovića.

Nikola Petrović Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Njih dvojica, naime, zajedno imaju firmu “Eco energo group”, koja je poznata po dobijanju premija za povlašćene proizvođače električne energeije. U njom Petrović ima 75, a Klisura 25 odsto vlasničkog udela.

Oni su svoj razvoj započeli preko jedne od firmi Energoprojekta, koja je kasnije protiv bivših menadžera i radnika, uključujući i Klisuru, podnela krivičnu prijavu za zloupotrebu položaja i pranja novca, koja je kasnije odbačena.

I firma “Mini hidro investments” takođe je u zajedničkom vlasništvu Petrovića i Klisure. Preciznije, Petrovićeva druga firma, “EL&MI Group” ima 55, a Klisura preostalih 45 odsto vlasništva.

Na kraju, tu je i firma “Vita frut” u stečaju, u kojoj Klisura ima 25 odsto vlasništva.

Isto toliko imaju i široj javnosti nepoznati Nebojša Tomašević, Nela Džodan i Nenad Mihajlović.

Prodao Petroviću plac na Dedinju, ali ne zna po kojoj ceni

Pored firme, Petrovića i Klisuru spaja i plac na Dedinju. Naime, kako je 2019. objavio KRIK, Klisura je u septembru 2016. godine kupuio plac na Dedinju od 22 ara od nekadašnjeg fudbalera Radeta Bogdanovića. Plac je tada platio 775.000 evra. U junu 2018, nakon što je pribavljena građevinska dozvola, započeta je gradnja vile. Dva dana kasnije, Petrović je od Klisure preuzeo plac. Koliko ga je to koštalo, nije poznato.

Nikola Petrović

Novinari KRIK-a pokušali su da saznaju ovu informaciju od Klisure, ali je on rekao da se ne seća cene.

„Ja sad ne znam koliko je to bilo para, evo, da me ubijete. Koliko sam onim ljudima tamo dao – toliko sam valjda prodao i njemu. Da li mi je on odmah dao pare ili nije dao pare, nemam pojma i mislim da je to skroz nebitno. Ja sam privatnik, podigao sam pare od profita firme. Mogao sam da mu dam to i za džabe“, rekao je Klisura.

BONUS VIDEO Šta se krije iza odluke da Er Pink naglo „sleti“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare