Foto: Emilija Jovanović/MRE

Pripremni radovi za projekat vetroparka Kostolac su u toku, a postavljanje vetrogeneratora se očekuje tokom leta, rekla je danas ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović u razgovoru sa predstavnicima kompanije Siemens Energy Serbia i Elektroprivrede Srbije A.D. o napretku realizacije tog projekta, saopštilo je Ministarstvo.

„U toku su pripremni radovi, dok postavljanje vetrogeneratora očekujemo tokom leta. Vetropark će imati 20 vetroturbina koje će snabdevati električnom energijom oko 30.000 domaćinstava i biće prvi proizvodni kapacitet Elektroprivrede Srbije iz obnovljivih izvora energije, što će energetskom sistemu obezbediti novih 66 megavata zelene energije, navela je Đedović Handanović.

U saopštenju Ministarstva energetike se navodi kako je Srbija u strateškim dokumentima utvrdila da će do 2030. godine dobijati 45 odsto električne energije iz obnovljivih izvora energije.

„Do kraja decenije, investicijama javnog i privatnog sektora, plan nam je da obezbedimo ukupno 3,4 gigavata zelene energije i veoma je važno da EPS nastavi da bude deo ovog procesa“, rekla je Đedović Handanović.

Izgradnja vetroparka Kostolac finansira se sredstvima Investicionog okvira za Zapadni Balkan EU od 30 miliona evra i bespovratnim sredstvima i kreditom KfW od 81,8 miliona evra, dok su doprinosi Vlade Srbije, odnosno EPS, 32,2 miliona evra.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare