Dubravka Đedović Handanović na Mašinskomfakultetu se održava treća Međunarodna stručna konferencijaFoto: TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Dubravka Đedović Handanović izjavila je danas da je ove nedelje u Budimpešti formirana regionalna berza za trgovinu električnom energijom između Srbije, Slovenije i Mađarske što znači da Elektromreža Srbije postaje vlasnik 25 odsto berze električne energije u Sloveniji i Mađarskoj.

„To je jako važna vest s obzirom da se Mađarska pridružila regionalnoj berzi Slovenije i Srbije što znači da postajemo bliži tržištu Evropske unije. Ovo je prva berza u ovom delu Evrope koja će podstaći razvoj regionalnog tržišta električne energije i obezbediti snažno i pouzdano tržišno okruženje neophodno za nove investicije“, rekla je ona za TV Pink, prenelo je ministarsvo.

Na pitanje o snabdevanju električnom energijom srpskog stanovništva na severu Kosova i Metohije, Đedović je navela da je situacija „izazovna“, ali da će država obezbediti stabilno snabdevanje.

Pročitajte još

„Elektrosever i Elektroprivreda Srbije će osigurati stabilno snabdevanje naših ljudi koji žive u opštinama na severu Kosova i Metohije, i time postavljamo osnove da se i obaveze iz Briselskog sporazuma realizuju. Imamo tehničkih izazova oko brojila, kojih negde i nema. Država je uvek pomagala građane iz naše južne pokrajine i nastaviće to da radi, a Elektroprivreda Srbije će pružati punu podršku Elektroseveru, izvršena je i dokapitalizacija da kompanija može da se razvija i pruža im i podršku kroz ekipe na terenu“, rekla je Đedović Handanović.

BONUS VIDEO Nuklearna energija – da li je potrebna pored solarne?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar