Foto: Shutterstock

Da li znate da ako spremate hranu u poklopljenim šerpama koje zauzimaju tačno veličinu ringle, možete uštedeti čak 10 odsto električne energije koju biste inače potrošili dok spremate ručak? To je samo jedan brojnih manjih trikova koje svako od nas može primeniti, da bi na kraju meseca račun bio niži.

Sudove i veš perite noću

Verovatno ste već čuli da je električna energija jeftinija noću. Ali znate li koliko? Čak četiri puta! To je dovoljno dobar razlog da mašinu za veš i mašinu za sudove uključujete noću, odnosno u doba niže tarife.

Još jedan trik kojim se možete poslužiti da ovi aparati, koje koristimo svakodnevno, budu i manji potrošači, je da smanjite temperaturu vode prilikom pranja.

Zamenite obične sijalice LED sijalicama

Sijalice možda jesu male, ali s obzirom na to koliko ih često koristimo, one jesu veliki potrošači. Način da smanjite količinu električne energije koju troše, je da obične sijalice sa užarenim vlaknom zamenite štedljivim LED sijalicama.

Ova zamena nije veliki trošak za kućni budžet, a na duže staze doneće vam i značajnu uštedu. Naime, obična sijalica snage 100 W daje istu količinu svetla kao štedljiva LED sijalica snage od samo 12-15 W.  To znači da zamenom sijalica možete smanjiti potrošnju električne energije za osvetljenje 7 do 8 puta.

Još jedan razlog da se odlučite za ovaj korak je i činjenica da LED sijalice značajno duže traju. Dok obične sijalice u proseku traju 1.000 sati, štedljive rade i više od 10.000 sati.

Najveći potrošač u kući – bojler

Od svih aparata u kući najveći pritisak na vaš račun za struju vrši bojler. Tačnije, ovaj aparat je najveći potrošač električne energije, ali postoji način kako da ga “obuzdate”.

Temperaturu vode podesite na termostatu bojlera na 60 stepeni jer ćete tako smanjiti nepotrebne gubitke. Takođe, izbegavajte da držite bojler stalno uključen, jer su tako gubici toplote i potrošnja električne energije najveći. Kao i kod mašina za pranje sudova, odnosno veša, i bojler bi trebalo da uključujete noću, kada je struja jeftinija.

Obratite pažnju na još jednu stvar – kamenac. Redovnim uklanjanjem kamenca koji se taloži na grejačima doprinećete bržem zagrevanju vode a samim tim i manjoj potrošnji struje.

Nabavite ekspres lonac

Kao što smo rekli na početku, kuvanje u zatvorenim šerpama veličine ringle može vam obezbediti značajnu uštedu, ali postoji još jedan efikasan način: nabavite ekspres lonac. Tako će prepoloviti vreme kuvanja, a to ne znači samo da će vaš ručak biti ranije na stolu, već i da će vaš račun za struju biti manji.

Redovno odmrzavajte frižider

Da bi vaš frižider optimalno radio, potrebno je da ga redovno odmrzavate. Time sprečavate da radi pod velikim opterećenjem, koje uzrokuje velika količina leda.

Folija iza radijatora

Da biste usmerili toplotu radijatora ka prostoriji, postavite reflektujuću foliju iza radijatora.

Kada smo kod radijatora, dobar način za uštedu je i da ugradite termostatske ventile. To će vam omogućiti regulisanje temperature prema vašim potrebama i smanjiti gubitke energije. Postavite termostatske ventile u spavaćim sobama na 18⁰. Svaki stepen niže temperature, znači 6% manje energije za grejanje te prostorije.

U okviru zajedničkog projekta, Ministarstvo rudarstva i energetike i USAID-ov projekat ‘Bolja energija’ vas savetuju kako da uštedite energiju i platite manje svoje račune.

USAID-ov projekat ‘Bolja energija’ nastoji da svojim aktivnostima ne samo edukuje stanovništvo,  već i da kroz implementaciju pilot projekata uspostavi nove, održive modele finansiranja energetske efikasnosti u Srbiji.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar