Sporazum o međusobnoj saradnji u oblasti poljoprivrede između Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i sedam udruženja poljoprivrednika iz Srbije Foto:TANJUG/ Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede/ Katarina Vasić

Poljoprivrednici širom Srbije nisu zadovoljni potpisivanjem jučerašnjeg sporazuma sa Vladom Srbije, a koji podrazumeva dobijanje 17.000 dinara za sertifikovano seme i 60.000 dinara po junici. Udruženje proizvođača mleka i stočara Šumadije i Pomoravlja najavljuje proteste.

“To je za nas ništa jer tih 17.000 dinara u ovom delu Srbije retko ko će dobiti jer mi imamo problem sa upisom parcela, imamo problem sa katastrima i ugovorima. Pregovori su bili da se urede katastri i da se po drugom osnovu izvrši naplata troškova goriva. Ovako nemamo ništa“ kažu u Udruženju stočara Šumadije i Pomoravlja.

Navode da su za junice tražili 100.000 da bi uspeli koliko toliko da unaprede i povećaju stočni fond.

„Sa ovim ništa nećemo uspeti. Dizel niko nije pominjao iako smo imali obećanje da ćemo po grlu imati dizel bez akcize, i da će se naći model za povrtare i voćare. Ako država želi ima strateško rešenje u poljoprivredi onda je trebalo da ispoštuje sve ono što je postignuto od maja i novembra meseca kada su bili protesti. Što se tiče našeg dela Srbije, Šumadije i Pomoravlja, nismo zadovoljni“, ističu. 

Pitaju kako je moguće da Vlada Srbije dozvoli potpisivanje sporazuma licima koja nisu pravni zastupnici udruženja. 

„To se odnosi na Udruženje Šumadije i Pomoravlja. Mi to nećemo dozvoliti i borba će se nastaviti dalje. Tražimo da se poštuje ono što je Vlada Srbije potpisala. Ako se to ne ispuni od naše poljoprivrede nema ništa. I mi to nećemo mirno gledati, izaći ćemo opet na ulice i boriti se kao što smo to činili prošle godine. Što se tiče našeg udruženja, mi to ne prihvatamo, lice koje potpisalo sporazum nije pravni zastupnik udruženja i samim tim sporazum za nas je ništavan i sve ćemo to preko suda i dokazati”, zaključuju u Udruženju stočara Šumadije i Pomoravlja. 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare