Foto: Shutterstock

Sezona letovanja je u punom jeku, a nepredviđene okolnosti nas ne zaobilaze ni u vreme odmora. U tim stiuacijama ključnu ulogu igra putno osiguranje. Tako možete biti sigurni od povreda i bolesti na putu, gubitka prtljaga, oštećenja automobila, imati obezbeđenu pravnu zaštitu, a postoji i posebno osiguranje za bebe.

Putno zdravstveno osiguranje je najčešća vrsta osiguranja za koju se korisnici opredeljuju, prvenstveno jer uz pristupačnu cenu možete dobiti široko pokriće gde god da se nalazite u inostranstvu na letovanju.

Prema podacima osiguravajućih kuća, za putno zdravstveno osiguranje opredeljuju se uglavnom zaposleni prilikom službenih putovanja, porodice koje idu na odmor, kao i stariji građani.

Foto:shutterstock

Inače, cene polisa putnog osiguranja su šarenolike, a zavise od destinacije, trajanja putovanja i visine rizika.

Na primer, za tročlanu porodicu cene zdravstvenog osiguranja za 10 dana u Grčkoj kreću se od 3.200 do 11.900 dinara, dok bi četvoročlanu porodicu putno osiguranje koštalo od 3.400 pa do 12.000 dinara.

Foto: Shutterstock

Cene individualnog putnog osiguranja za 10 dana letovanja kreću se od 1.150, pa sve do 5.150 dinara.

Inače, postoji i lista od 20 zemalja gde nije potrebna polisa osiguranja, a to su:  Luksemburg, Mađarska, Severna Makedonija, Nemačka, Rumunija, Austrija, Belgija, BiH, Bugarska, Holandija, Italija, Slovačka, Francuska, Hrvatska, Crna Gora, Češka, Slovenija, Turska i Tunis.

Šta to znači?

Osiiguranici Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje za vreme privatnog boravka u inostranstvu imaju pravo na zdravstvenu zaštitu o trošku RFZO samo u slučaju pružanja hitne medicinske pomoći, a radi otklanjanja neposredne opasnosti po život i zdravlje. To im omogućava sporazum koji je Srbija potpisala sa drugim zemljama.

Foto: Ana Marković/Nova.rs: Nova.rs

Da bi osiguranik dobio potvrdu za korišćenje prava na hitnu medicinsku pomoć, a o trošku RFZO, potrebno je da pre polaska na put nadležnoj filijali RFZO dostavi važeću karticu zdravstvenog osiguranja i nalaz i mišljenje izabranog lekara.

Na taj način dokazuje da ne boluje i da u poslednjih 12 meseci nije bolovao od akutnih ili hroničnih bolesti u akutnoj fazi za koje je potrebno duže ili stalno lečenje, odnosno da nije u stanju koje bi ubrzo po dolasku u inostranstvo zahtevalo duže lečenje i hospitalizaciju, uključujući i druge zdravstvene usluge

Kako i na savršenom letovanju može da se desi nešto što putnici planirali, poput iznenadne povrede ili bolesti, polisa zdravstvenog osiguranja pokriće troškove prižanja neodložne medicinske pomoći.

Foto:Promo/Wayout

Tako će kupovinom polise sebi  putnici obezbediti osigurane troškove ambulantnog lečenja, nabavke lekova, hitnog prevoza do najbliže bolnice, bolničkog lečenja, dijagnostike, neodložnih operacija zbog iznenadne akutne bolesti, usluge stomatologa zbog nastanka akutne zubobolje, ali I duge troškove, koji zavise od samih uslova osiguranja.

Šta ćete ipak platiti sami?

Kao što je i sasvim očekivano, postoje slučajevi u kojima osiguranje ne pokriva troškove medicinskih usluga.

Tako osiguranje ne pokriva lečenje zuba ukoliko nisu u pitanju akutna stanja, estetske operacije, medicinske usluge koje su potrebne usled prirodnih katastrofa, elementarnih nepogoda ili proglašene epidemije.

Bazen Tasmajdan
Bazen Tašmajdan Foto:BETAPHOTO/SRC „Tasmajdan“

Takođe, osiguranje ne važi u slučajevima u kojima je osiguranik pod dejstvom alkohola ili narkotika, kod pokušaja samoubistva, kod povreda nastalih usled vožnje motocikla bez kacige ili usled upravljanja bilo kojim motornim vozilom bez dozvole.

Listi situacija u kojoj putno osiguranje putnicima neće značiti ništa nije kraj, te ukoliko vas zadobijete opekotine od sunca, a imate više od 15 godina, troškove lečenja platićete sami. Isti je slučaj ukoliko se putnci povrede dok se rekreativno bavite visokorizničnim sportovima poput lova, ronjenja, padobranstva, bandži džampinga, bavljenja eksplozivom i drugim ekstremnim sportovima, kao i ukoliko do povrede dođe jer ste skijali van uređene staze.

Putno osiguranje za bebe

Ako je  beba stara više od 90 dana, može imat polisu putnog osiguranja. Dete može biti osigurano individualno, kao i u okviru porodičnog paketa.

Foto: Shutterstock

Osiguranje bebe pokriva sve neophodne troškove lečenja u inostranstvu, ali ne štiti dete od drugih putnih nedaća, poput gubitka bebinog prtljaga.

Osiguranje automobila

Iako polisu kasko osiguranja vozači mogu da kupiti u svakom trenutku, ukoliko do sada to nisu uradili, a planiraju da na putovanje ove godine idu upravo svojim automobilom, ovo je prilika da razmisle o osiguranju vozila.

Ova vrsta osiguranja nudi zaštitu vašeg vozila, bez obzira na to da li su vozači štetu prouzrokovali sami ili neko drugi.

Foto:shutterstock

Pojedine osiguravajuće kuće nude čak i pokriće pravnih troškova u krivičnom ili prekršajnom postupku, koji se pokreće ukoliko kao osiguranik izazovete automobilsku nesreću. To znači da će osiguranje pokriti troškove poput sudskih taksi, troškova veštaka, prevodioca ili advokata.

U Srbiji postoje i osguravajuće kuće koje nude paket „Pomoć na putu“, što znači da će vozač uz ovu polisu osigurati sebi pokriće troškova organizacije pomoći, popravke u slučaju manjeg kvara, šlepanja, iznajmljivanja zamenskog vozila, prevoza do odredišta na koje ste se zaputili, kao I povratka oštećenog vozila iz inostranstva.

Koliko traje putno osiguranje?

Putno osiguranje ugovara se u trajanju od maksimalnih 365 dana, i to za jedno ili više putovanja. Pokriće koje vam osiguranje nudi važi samo dok boravite u inostranstvu, tako da ono stupa na snagu prelaskom granice, a prestaje da važi kada se vratite u Srbiju.

Period važenja pokrića koje dobijate kupovinom putnog osiguranja zavisi od broja dana koliko provodite u inostranstvu. Ipak, neophodno je da u inostranstvu provedete minimum 24 časa kako biste uopšte mogli da postanete korisnik.

PROČITAJTE JOŠ

Polisu osiguranja možete kupiti najkasnije na dan polaska na put, a možete je produžiti iz inostranstva, ukoliko tamo ostanete duže nego što ste planirali i ugovorili polisom.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar