Maksi Maxi prodavnica
Maksi prodavnica Foto:TANJUG/DRAGAN KUJUNDZIC

Ukupan pad broja oglasa za posao u 2023. godini, u poređenju sa prethodnom godinom, je šest odsto, što svedoči o izvesnom opadanju aktivnosti na tržištu rada, podaci su sajta Poslovi Infostud, koji su danas objavljeni.

Sektor informacionih tehnologija doživeo je najveći pad u broju objavljenih pozicija za čak 50 odsto u odnosu na godinu pre.

Posmatrajući celokupno tržište rada, u 2023. godini objavljeno je 71.715 oglasa za posao, što je šest odsto manje u odnosu na 2022. godinu.

Sa druge strane primetan je broj onih koji traže posao za 14 odsto.

PROČITAJTE JOŠ

Analiza strukture oglasa u tom periodu pokazuje da je najviše raspisanih pozicija bilo u oblastima: trgovina/prodaja, IT, mašinstvo, administracija i magacin.

Kada se govori o specifičnim radnim pozicijama najviše mogućnosti da se zaposle imali su prodavci, magacioneri, vozači, radnici u proizvodnji, administrativni radnici i komercijalisti, navodi Infostud.

Deficit je i dalje, kako se dodaje u analizi, najviše uočljiv među zanatskim i niže kvalifikovanim zanimanjima, pa je poslodavcima bilo najteže da nađu radnike za pozicije poput mesara, mehaničara, frizera, pekara, metalostrugara, stolara i vodointalatera.

BONUS VIDEO Da li su prodavci u srpskim radnjama neljubazni?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare