Redakciji portala Nova.rs javilo se više Beograđana kojima su ovih dana na kućne adrese stigla uvećana poreska rešenja i za skoro 11.000 dinara. Među njima su Svetlana Š. sa Novog Beograda i Jelena Lj. koja živi na Paliluli.

Jeleni Lj. sa Palilule juče je stiglo rešenje o porezu na imovinu za 2024. godinu, uvećano za skoro 11.000 dinara, tačnije 41.251 zbog čega se našla u čudu jer je prošle godine plaćala porez oko 30.000 dinara na godišnjem nivou.

Kako objašnjava, poreske obaveze je izmirivala kvartalno. Tako je prva dva kvartala platila po ceni koju od prošle godine. Međutim, sada je stigla uvećana suma.

„Meni je za prvi i za drugi kvartal stiglo malo više od 9.000 dinara, a sada mi je stiglo rešenje za sva četiri kvartala u kom piše da treba da plaćam po 10.000 dinara. Znači, ona dva kvartala što su 9.000 su retroaktivno uvećani za po 1.000 i nešto dinara. Pritom sam dobila i poruku od banke, iz ne znam kog razloga. Traže da im pošaljem poslednje rešenje koje sam dobila od poreske uprave. Stan sam, logično, kupila na kredit, tako da mi ništa nije jasno“, kaže naša sagovornica.

PROČITAJTE JOŠ:

Njoj je, naglašava, uvećan porez za skoro 12.000 dinara, bez da je prethodno obaveštena o tome.

Porez Foto:Privatna arhiva

„Nije problem plaćanje jer treba i moramo da izmirujemo svoje obaveze. Ali nismo dobili nikakvo obaveštenje o tome, apsolutno ništa. Pritom, šalju nam rešenje u julu da treba da platimo za prethodno dva kvartala više para. Potpuno bezveze. Poreska uprava radi šta hoće“, kaže ogorčena Jelena.

I Svetlanu Š. koja živi na Novom Beogradu zadesila je slična situacija, a kako kaže, i njene komšije iz zgrade su takođe dobili uvećana poreska rešenja.

Foto:privatna arhiva

„Porez za prošlu godinu nam je stigao u martu, a za ovu nam je stigao u julu i uvećan je skoro za 8.000 dinara. Nisam samo ja u pitanju, nego i moje komšije koje imaju istu strukturu stana kao i ja. Nije sporno, sve ćemo da platimo, ali kako je moguće da država uvećava porez na pola godine?Ja sam platila dve rate onako kako sam ga plaćala za 2023. godinu jer se ništa nije menjalo. Međutim, sada dve sledeće rate koje imam moram da platim više da bih nadomestila razliku“, priča naša sagovornica.

Foto:privatna arhiva

Porez na njenu imovinu iznosio je 24.130 dinara, dok joj je sada stigao iznos od  31.813 dinara.

Inače, prema Zakonu o porezima na imovinu, plaćanje te vrste poreza je zakonska obaveza svih građana koji na svoje ime imaju upisanu nekretninu ili zemlju, a visina godišnjeg poreza zavisi od veličine imanja i iznosa stope poreza na imovinu koju određuje svaka lokalna samouprava u Srbiji.

Porez se plaća u četiri rate, od kojih je prva do 14. februara, druga do 15. maja, treća do 14. avgusta i četvrta rata koja se plaća do 14. novembra. Kamata za kašnjenje je 16,5 odsto, a osim zatezne kamete, poreski obveznici ogu da budu i prekršajno kažnjeni za neplaćanje svojih obaveza.

Sankcija za taj prekršaj je 5.000 dinara za fizička lica.

Moguća pretpostavka za uvećan porez

Redakcija portala Nova.rs uputila je pitanja Poreskoj upravi Ministarstva finansija povodom uvećanih poreskih rešenja koje su Beograđani dobijali ovih dana.

Iz Biroa za informisanje Poreske uprave istakli su da porez na imovinu nije nadležnost Poreske uprave Republike Srbije, već lokalnih (opštinskih) poreskih administracija (LPA).

Stoga smo uputili pitanja Lokalnoj poreskoj administraciji da li je porez na imovinu uvećan, ali do objavljivanja ovog teksta nismo dobili odgovor.

Pak, nameće se jedna pretpostavka zbog čega su su građani dobili uvećane račune.

Naime, Grad Beograd nije prošle godine usvojio odluku o prosečnoj ceni kvadrata, a po zakonu je to trebalo da učini do 30. novembra, pa se, po Zakonu o porezima na imovinu, računa da su cene iste kao godinu pre.

Stoga bi ovogodišnja poreska rešenja upravo iz tog razloga trebalo da budu u približno istom iznosu kao lanjska.

Međutim, poreznici su iskoristili činjenicu da Grad nije usvojio još jednu odluku, koja je proteklih godina uobičajeno pratila odluke o prosečnoj ceni kvadrata u glavnom gradu, a to je ona koja se odnosi na obavezu da iznos poreza sme maksimum pet odsto da bude veći u odnosu na godinu pre.

Takva odluka poslednji put je doneta krajem 2022. godine i odnosila se na porez razrezan za 2023. godinu.

PROČITAJTE JOŠ:

Pošto nije bilo odluke o prosečnoj ceni kvadrata – poreska osnovica se, po zakonu, morala obračunavati u istom iznosu kao za godinu pre.

„Ako jedinica lokalne samouprave nije objavila prosečne cene u roku propisanom ovim zakonom (30. novembar), osnovica poreza na imovinu jednaka je osnovici poreza na imovinu te, odnosno odgovarajuće nepokretnosti u toj zoni obveznika koji ne vodi poslovne knjige za tekuću godinu, za odgovarajuću korisnu površinu“, stoji u Zakonu o porezima na imovinu.

Koliko iznosi cena kvadrata po odluci Grada Beograda iz oktobra 2022. koja se odnosi na porez za 2023, a sada i za 2024. možete pročitati OVDE.

BONUS VIDEO: Evropa i region uvode porez na prazne stanove: Prazne nekretnine podižu cene i istovremeno smanjuju ponudu stanova?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare