Letu i letnjem raspustu se svi raduju, posebno školska deca, međutim njihovim roditeljima i nije tako sjajno jer njihovi mališani, naravno oni stariji, ostaju sami kući, dok one najmlađe mora neko da čuva. A ako nemaju "baka servis", ne preostaje im ništa drugo do bebisiterke koju će, kako trenutno izgleda, morati da plate znatno više nego što su plaćali prošle godine - čak 1.500 dinara po satu.

Mnogi roditelji su u panici i pre nego što se završi školska godina jer moraju da pronađu način kako da im deca budu sigurna i bezbedna kod kuće dok su oni na poslu.

Naravno, najbolje je da ih čuvaju bake, deke, tetke ili strine, ali ako ih nemaju, roditeljima preostaju jedino usluge bebisiterke.

Dok su ih prošle godine plaćali između 500 i 800 dinara po satu, ovog leta je tarifa bebisiterke nešto drugačija – cena čuvanja deteta po satu ide i do 1.500 dinara. Profesionalne dadilje je veoma teško nači, a usled opštih poskupljenja i cena čuvanja dece je skočila. Tako, kako se čini, porodica u Beogradu za mesečno angažovanje dadilje treba da izdvoji i do 90.000 dinara.

PROČITAJTE JOŠ:

Na internetu je moguće pronaći mnoštvo sajtova koji se bave „bebisitiranjem“ i koji nude usluge profesionalnih dadilja, a isto tako su i oglasi puni bebisiterki koje rade samostalno, nezavisno od agencije i traže posao.

Dadilje koje se same oglašavaju veoma često transparentno postavljaju cenu. Naknada za njihov rad varira u zavisnosti od iskustva i stručne spreme.

Studentkinje pedagogije, na primer, naplaćuju oko 500 dinara po satu za čuvanje deteta, dok njena koleginica sa makar jednom godinom iskustva naplaćuje 200 dinara više.

Najviše su, sudeći po oglasima, plaćene medicinske sestre i vaspitačice i to od 800 do 1.200 dinara po satu, dok definitivno najskuplje naplaćuju rad devojke koje su zaposlene kao animatorke u igraonicama.

Foto: Shutterstock

Cena usluga čuvanja dece se razlikuje od grada do grada. Prema pravilima tržišta rada, najviše cene su u glavnom gradu.

Verovali ili ne, čak se razlikuju cene i po opštinama.

Tako, na primer, ukoliko je dadilja sa Vidikovca, a traži je porodica u Ovči, ona naplaćuje za 100 dinara više po satu zbog dugačkog puta.

A ukoliko ostaje da spava kod porodice zbog noćnog čuvanja deteta, cena je još veća.

Cene usluga Gradskog servisa ostale iste

Mnogi beogradski roditelji oslanjaju se na gradski „Bebi servis“, na čijem sajtu su jasno istaknute cene čuvanja dece. Kako se navodi, saradnice su različitog obrazovnog profila (pedagozi, defektozlozi, medicinske sestre, vaspitači, ekonomisti, trgovci, turizmolozi, zubari, doktori).

Tako, preko ovog servisa, čuvanje jednog deteta četiri sata dnevno na mesečnom nivou košta 41.624 dinara, odnosno 473 dinara po satu. Pre dve godine ova usluga je roditelje koštala 36.835 dinara mesečno.

#related-news_0

Čuvanje jednog deteta pet sati dnevno sada košta 47.480 dinara, što je 432 dinara po satu, dok je ranije mesečni iznos bio 42.017 dinara. Čuvanje jednog deteta šest sati dnevno je sa 48.740 dinara otišlo na 55.077 dinara, odnosno 417 dinara po satu.

Najveća potražnja leti

Potražnja za bebisiterkama je oduvek velika, a sada je posebno „planula“ jer su u toku letnji raspust i godišnji odmori , što se može videti i po društvenim mrežama, na kojima roditelji očajnički mole za preporuku osobe za čuvanje dece.

„Molim vas, da li neko poznaje ženu koja bi čuvala dete od četiri godine? Opština Rakovica je u pitanju, plata po dogovoru“.

„Preporuke za najbolji bebi servis ili za ženu koja bi mi čuvala sina od dve godine? Nalazimo se u Kaluđerici, žena bi po potrebi ostajala da spava kod nas. Plaćamo po satu“.

„Ljudi, zvala sam bebi servis, kažu da moramo da sačekamo na dadilju, trenutno nemaju nijednu slobodnu. Znate li neku koja bi čuvala blizance od dve godine? Molim vas, pišite, očajna sam. Ne mogu da ih šaljem u vrtić, više su bolesni nego što idu“.

„Ko će da mi čuva troje dece? Radim svaku subotu do septembra, roditelje nemam, muža nemam, a bogami, nisam ni sa parama najbolja. Gde je sada Šapić da pomogne nama majkama“, samo su neki od komentara.

BONUS VIDEO: Petogodišnjaci pobegli iz vrtića: Psihološkinja pojašnjava koji pristup deci je najbolji

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare