Ministar finansija Siniša Mali najavio je da će bakšiš u restoranima i kafićima možda biti uračunat u cenu računa kao u inostranstvu, pa umesto da date konobaru dodatni novac za dobru uslugu, sada će vaš račun biti nešto skuplji. Još je sve na nivou spekulacija, a reakcije ljudi iz ove branše veoma se razlikuju: jedni podržavaju odluku, drugi se "hvataju za glavu".
Predsednik Udruženja noćnih barova i klubova Miša Relić rekao je za Nova.rs da o ovoj temi još nema preciznih informacija, ali da će ukoliko se ovo desi “nastati prava mala revolucija“.
„Ovako gledano, bez tačnih informacija, oporezivati bakšiš konobarima napraviće malu negativnu revoluciju u ugostiteljstvu i naravno, opet ćemo mi nadrljati. i ovako ne možemo da nađemo kvalitetno osoblje, svi beže u Hrvatsku, Sloveniju i na brodove, a tek ako se ovo uvede – biće katastrofa”, rekao je Relić za Nova.rs.
On je naglasio da niko nije kontaktirao ugostitelje vezano za ovu izmenu načina rada.
„Ne smem da pomislim koliki će to haos da napravi. Iskreno se nadam da država neće oporezivati taj deo prihoda kelnerima, pa to je neka vrsta poklona valjda, pa bi to malo olakšalo svima. Ne bi me čudilo da bakšiš postane obavezan kao na primer u Americi i sličnim zemljama, pa kad dobijete račun da vam na računu piše, kao što samo to doživeo u Češkoj: servis nije uračunat u cenu, bakšiš se očekuje između pet do 10 odsto, što je u redu, a 20 odsto je poželjno. Dakle – užas. Za mene kao ugostitelja to je stvarno neprijatnost u svakom smislu i komplikacija ali ko nas ugostitelje uopste za bilo sta pita?”, podvukao je on i dodao:
„Na raspolaganju smo zakonodavcima za konsultacije pre odluke, ako misle da bi bilo pametno i svrsishodno da čuju mišljenje ugostitelja, kako bi zajedno došli do nekog prihvatljivog rešenja. Ne mogu reci da to očekujem ali nada poslednja umire“, zaključio je Relić.
Vlasnik „Kafeterije“ u Beogradu Marko Vukomanović poručio je da neka regulativan mora da se uvede, budući da bakšiš za vlasnike lokala ume da bude „prava noćna mora“.
„Napojnica ili bakšiš, kako se popularno zove, inače je stimulacija zaposlenih od strane zadovoljnog gosta, a u neku ruku ‘noćna mora’ nas poslodavaca. Sam višak u kasi ukoliko se pojavi, znači kazne i do dva miliona dinara, ili zatvaranje radnje do 15 dana, a sa druge strane ne možete radnicima uskratiti zasluženi bakšiš. Lično smatram da neka regulativa treba da se uvede i da je možda taj predlog od 10 odsto nešto što inače ljudi ostave kada su zadovoljni. Koliko znam u SAD je bakšiš obaveza uz račun, i ukoliko neko da manje od 10 odsto, jasno govori da je nezadovoljan uslugom. Sa druge strane su i plate manje nego u drugim branšama, pa su tu pronalazi ‘zlatna sredina’”, kazao je naš portal Vukomanović.
Razgovarali smo i sa onima koji će najviše imati interes da znaju da li će doći do nekih promena. Konobar iz jednog beogradskog kafića rekao je za Nova.rs da on lično nema ništa protiv toga da država na ovaj način obračuvana bakšiš, ali da lično sumnja da su gosti spremni na ovakav vid plaćanja.
„Ukoliko posmatramo na nivou proseka svih kafića gde sam radio, bakšiš je i manji od tih 10 odsto koji bi država uračunala kroz račune. Lično nemam problema da dobijam bakšiš na takav način jer mislim da će mi sve biti kao što je bilo do sada. Sa druge strane, mislim da je mnogo veći problem kako će gosti da se naviknu. Nisam baš siguran da će oni to prihvatiti sa oduševljenjem“, rekao je konobar Bojan za Nova.rs.
Bonus video: Ugostitelji u strahu od pooštravanja mera i zatvaranja
***
Pratite nas i na društvenim mrežama:
Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare