Neobična zaštitna maska koju je prilikom posete Naučno-tehnološkom parku nosio Ivan Rakonjac, v.d. direktora Fonda za inovacionu delatnost, nastala je na osnovu prvobitne ideje mladog naučnika Nikole Krstića.

Ovu masku, koja je izazvala pažnju korisnika društvenih mreža, proizvela je jedna od 12 firmi koja je učestvovala na konkursu Fonda za inovacionu delatnost.

Međutim, Nikola Krstić je svoj model Life maske unapredio, proizvodi ga sa svojim timom, a dobar deo od 35.000 komada već je – podelio. Eventualni novi talas epidemije koronavirusa dočekaće sa trećim, unapređenim modelom svoje maske.

Foto:N1

„Moj tim i ja, u okviru ‘Anoris Technology’ razvili smo unapređeni ‘tip dva’ Life maske. Ona je plavo-bele boje, lepog dizajna, sačinjena od inovativnog materijala“, kaže Nikola Krstić za Nova.rs.

Foto:Privatna arhiva/Nikola Krstić

Life maske se, kaže, proizvode u Naučno-tehnološkom parku.

„Maske radimo u Naučno-tehnološkom parku, s tim što se plastika radi eksterno. Inače, plastika je inovativni materijal koji je savitljiv i koji se koristi i u industriji cucli za bebe, najsličniji je tom materijalu. Reč je o savitljivoj plastici koja bolje prijanja licu i udobnija je. Onaj ko je nosi satima, neće imati ožiljke i crte na licu zato što ju je nosio“, objašnjava Krstić.

Kako navodi, maska pruža adekvatnu zaštitu, jer se koristi sertifikovani višeslojni filter, tako da iz vazduha filtrira ne samo viruse i bakterije, već i zagađenja i sve nepoželjne čestice.

„Proizvodnja i finalno sklapanje radi se u Naučno-tehnološkom parku (NTP), kao i deo proizvodnje koja se radi na opremi koja nam je data u NTP. Za ovih mesec dana proizveli smo između 30.000 i 35.000 maski. Jedan deo smo već podelili, i drugi deo ćemo podeliti, dok se jedan deo nalazi i u prodaji“, ističe Krstić.

Foto:Privatna arhiva/Nikola Krstić

Prvi kupci bile su apoteke u Srbiji, naručuje se i preko sajta, a, kako navodi – radi se na tome da Life maske nađu svoj put i u drugim zemljama.

„Uveliko pripremamo i treću verziju – za slučaj da se ponovo vrati situacija sa koronavirusom. Praveći maske prilično smo upoznali materiju i spremni smo za treću verziju. Ako dođe do nove potražnje, imaćemo novi model“, navodi Nikola Krstić.

Ovo nije prvi izum mladog naučnika. Kao maturant beogradske Elektrotehničke škole „Nikola Tesla“, pre nekoliko godina, osmislio je i – rukavicu za slepe.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare