Foto: Shutterstock; Andrija Lazarević/Nova.rs

Afrička kuga od koje oboljevaju svinje uzima danak po gazdinstvima u Srbiji. Koliko je situacija opasna govori i podatak da je do sada eutanazirano oko 18.000 svinja. Dok stočari strepe, cena svinjskog mesa u marketima već je na istorijskom maksimumu, a aktuelna situacija mogla bi dodatno da podigne cene. Naši sagovornici kažu da to teško predivdeti u ovom trenutku, ali ono što je sigurno je da građani već sada kupuju meso koje je preskupo.

Afrička kuga svinja pojavila se u maju u Mrčajevcima, u okolini Čačka, a već duže vreme je ima u delovima istočne i jugoistočne Srbije.

Pogođena područja trpe ozbiljne finansijske gubitke zbog uginuća životinja, ograničenja izvoza životinja i mesa, kao i troškova za mere kontrole.

Teška borba

Pred stočarima je teška borba da se održi proizvodnja svinja i svinjskog mesa.

Vlasnik mesne industrije Zoran Matijević za Nova.rs kaže da je afrička kuga „mač nad glavom“ proizvođača mesa, ali da se nada da neće biti promene u cenama.

„Ako poprimi oblike kao što je počela, to može da potpuno ugasi svinjarsku proizvodnju kod nas ovde u Srbiji. Jako je puno žarišta, preko 240 registrovanih. To je pogubno za proizvodonju koja je takva kakva je. Zbog cene žitarica, očekivalo se da cene mesa idu na dole, ali zbog afričke kuge i svega možda ode na gore. Ako poprimi šire oblike, država može da reaguje i dozvoli uvoz svežeg mesa, koje je povoljnije. Za potrošače mislim da se cena ipak neće menjati“, kaže Matijević.

Svinje zatvor Ekvador Foto:Fuerzas Armadas del Ecuador via Twitter/via REUTERS

Dodaje da su opasnosti i zdrave farme, a ukoliko se ovako nastavi mogli bi doći do potpunog gašenja farmi.

Naovdi i da bi se posledice otklanjale nekoliko godine.
„Čini mi se da je najgore da gasimo i zdrave farme. Jedno dve, tri godine dok se očisti i iskoreni. Vakcina je izlaz, ako se nađe“, kaže naš sagovornik.

Hoće li poskupeti meso?

Agoroekonomista Milan Prostran u izjavi za Nova.rs kaže da je broj svinja u Srbiji u odnosu na devedesete godine inače prepolovljen.

„Svinjsko meso je već na tržištu dostiglo najviši nivo cena od kada se prati tržište. Cene su izuzetne velike. Najveći deo potrošača više ni ne jede najkavalitetnije vrste mesa , mislim na but ,kare, plećku. Uglavnom se odlučuju za niže kategorije. Ljudi kupuju i na grame“, kaže Prostran.

Na pitanje da li će to uticati na cene Prostran odgovara.

„Pa moguće je. S druge strane, sve diktira kupovna moć stanovnika“, kaže Prostran.

Koliko je meso sada u marketima?

Foto:Andrija Lazarević/Nova.rs

Cena kilograma svinjskog buta kreće se oko 850 dinara. Isti taj but je pre samo godinu dana koštao oko 700 dinara, što jasno koliko je meso poskupelo samo za godinu dana.

Kilogram svinjskog filea u marketima se kreće od 1000 do 1300 dinara.

Kada je rel o svinjskoj plećki bez kostiju, cena za kilogram je oko 840 dinara.

Kilogram svinjskih rebara košta 1000 dinara.

Cena svinjskog vrata sa kostima po kilogramu kreće se od 750 do 800 dinara.

Sagovornik Nove navodi i da je pitanje ko će kupiti meso ako ono poskupi.

PROČITAJTE JOŠ

„Zaista imam strah ako se zadrži i ovaj nivo cena svežeg mesa i prerađevina, ko će kupovati. Dakle, ono što je u marketima dostiglo je cenu koja do sada nije zabeležena. Posmatram ljude koji kupuju dve krmenadlice ili kupe 200,300 grama mesa. Više ne kupuju kilogram“, navodi Prostran.

Podvlači da smo u kritičnom periodu niske potrošnje svih vrsta mesa.

Foto: Shutterstock

Da stvar bude gora, problemi u proizvodnji svinjskog mesa u Srbiji pojavili su se i pre pojave afričke kuge.

Poređenja radi, u 2023. godinu smo ušli sa nekih 2.670.000 svinja, što je za preko 200.000 manje nego 2022. godine.

****

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare