Posle Uskrsa uvek bude viška kuvanih jaja, a ako vam zafali ideja šta biste mogli s njima da uradite - predstavljamo vam nekoliko brzih, lakih i zanimljivih recepata.
Grčka punjena jaja
Punjena jaja su popularno predjelo i postoji mnogo varijanti, zavisno od toga čime ih punite, odnosno koje sastojke ćete pomešati sa žumancima. Preporučujemo da, ako niste, probate „grčka punjena jaja“.
Sastojci:
6 tvrdo kuvanih jaja
1/4 šolje majoneza
2 kašičice senfa
2 kašike feta sira
1 kašika sitno seckanih maslina
2 kašike sveže mlevenog origana
so i biber-po ukusu
Priprema:
Očistite kuvana jaja i isecite ih uzdužno na polovine. Žumanca izvadite (tako da ne oštetite belanca) u činiju i dodajte majonez, senf, fetu, masline i začine. Sve zajedno ispasirajte i tim nadevom napunite belanca.
Francuski krompir
Francuski krompir je glavno jelo iz rerne, za koje postoji mnogo recepata, a obično uključuje, kuvana jaja, kuvani krompir i kobasice.
Sastojci:
1 kg krompira
glavica crnog luka
300 g kobasice
5 barenih jaja
2 nekuvana jajeta
2 dl kisele pavlake
malo mleka
200 g trapista
so, biber
Priprema:
Vatrostalnu posudu podmažite, iseckajte luk na kockice, krompir, kobasicu i jaja na kolutove. Slažite prvo luk, pa red krompira, pa red kobasica, pa red barenih jaja. Postupak ponavljajte dok ne potrošite materijal. Dva jajeta i pavlaku umutite s malo mleka, posolite i prelite preko krompira. Pecite oko 40 minuta. Kad krompir dobije rumenu boju, preko njega stavite rendan sir da se otopi.
Mimoza salata
Pored ruske, jedna od omiljenih salata koje mogu da služe kao predjelo na svečanim trpezama, ali opušteno mogu da prođu i kao obrok. Ime je dobila po dekoraciji rendanim žumancima koja podsećaju na cvet mimoze.
Sastojci:
3 čaše kisele pavlake
300 g majoneza
3 krompira
300 g šunke
200 g žutog sira
3, 4 kisela krastavca
6 kuvanih jaja
so, biber
Priprema:
Krompir skuvati i ohladiti, pa izrendati na krupno. Šunku i krastavčiće iseckati, sir izrendati, jaja razdvojiti belanca i žumanca i odvojeno izrendati. Pomešati pavlaku i majonez, posoliti i pobiberiti. U dublju činiju sipati nekoliko kašika te mešavine, pa redom u slojevima stavljati krompir, šunku, krastavce, sir, belanca. Između svakog stavljati tanji sloj pavlake i majoneza, a nakon poslednjeg, salatu posuti rendanim žumancetom. Servirati je hladnu. Salatu možete obogatiti i šargarepom i nekim drugim sastojcima – pogledajte još jednu verziju.
Salata s kuvanim jajima i karijem
Sastojci:
8 kuvanih jaja
2 krompira
1 krastavac
1 glavica crnog luka
1 paprika babura
majonez
2,5 dl jogurta
so i biber
1 kašičica senfa
5 ml limunovog soka
1 kašika karija
2 kašike peršunovog lista
Priprema:
Oljuštite kuvana jaja i isecite na kolutove. Krompir skuvajte i isecite na kriške. Iseckajte krastavce, luk i papriku i sve pomešajte u velikoj posudi. Za preliv u drugoj činiji pomešajte majonez sa jogurtom, dodajte so, biber, senf, limunov sok, kari i sitno iseckan peršunov list. Sve dobro promešajte da se napravi jednstvena smesa, prelite ranije pripremljene i pažljivo promešajte.
Ćuftice od jaja
Sastojci:
4 kuvana jajeta
100 g šunke
2 kašike feta sira
1 jaje
malo dimljenog sira
peršun
so i biber
brašno, jaje i prezla za pohovanje
ulje
Priprema:
Izrendati kuvana jaja na krupno. Iseckati ili izrendati šunku i dimljeni sir i pomešati s jajima. Dodati fetu, začine, sitno rezani peršun i jedno živo jaje, a zatim umešati da se napravi smesa. Od nje praviti kuglice i staviti na pola sata u frižider da se stegnu. Pohovati ih tako što ćete ih prvo uvaljati u brašno, pa u jaje, pa u prezle, a zatim pržiti u vrelom ulju.
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: