ZG: Spasio deo grada od poplave, policija ga privela

Svet 28. jul. 202020:27
Podeli:
Foto: Facebook/Trnje - na posljednjoj liniji obrane

Zagrebačka policija pojasnila je da je 54-godišnjak u naselju Trnje u subotu priveden jer je uznemiravao i vređao policajce u istrazi, a ne zbog provale u objekat Hrvatskih voda, odnosno otvaranja odvodnog kanala prema Savi. Tihomir Blagus, stanovnik zagrebačkog Trnja, tokom velike poplave u Zagrebu, ušao je u prostorije Hrvatskih voda, otvorio odvodni kanal prema Savi, i tako spasio taj deo grada od još veće poplave.

Policija navodi da je 25.jula 2020. godine oko 12:20 sati dobila dojavu o provali u objekat javnog preduzeća Hrvatske vode na Trnjanskom nasipu.

„Na mesto događaja, nakon dolaska policijskih službenika i tokom provođenja potrebnih radnji, došao je Tihomir Blagus koji je pokušao da uđe u objekat u koji je provaljeno. Pri tom je izražavao negodovanje, ometao policijske službenike, te ih galameći vređao, da bi u jednom trenutku počeo zamahivati rukama u smeru policijskog službenika koji ga je upozorio da to ne radi. Blagus ga nije poslušao već je nastavio s takvim ponašanjem.

Nakon što je upozoren da će zbog narušavanja javnog reda i mira biti priveden u službene prostorije 54-godišnjak je i dalje nastavio s opisanim ponašanjem, oglušio se na naredbu zbog čega su ga policijski službenici, priveli u službene prostorije“, kažu u zagrebačkoj policiji.

Dodaju da je sprovedenim kriminalističkim istraživanjem potvrđena sumnja da je privedeni, pod uticajem alkohola (0,88 g/kg), počinio prekršaje iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira zbog čega je protiv njega podneta krivična prijava.

Ubrzo se pokazalo da policijsko saopštenje nije ni blizu istine.

Naime, snimak njegovog privođenja, koji se zahvaljujući jednom komšiji pojavio na društvenim mrežama, pokazao je svu bahatost policije i tako demantovao njihovu verziju događaja. Snimak je izazvao oštre reakcije građana, već dovoljno ogorčenih zbog propusta i nebrige gradskih službi tokom poplave.

Blagus je u nedelju ispričao šta se tačno dogodilo.

„Prolazi neki čovek, kaže mi gore ti je policija, da Hrvatske vode rade prijavu za tužbu zbog provale koja se dogodila noć ranije.“

„Ja sam provalio“, priznao im je Tihomir odmah i počeo da ih snima, dok su oni snimali branu. Policajac mu je, kaže, izbio mobilni telefon iz ruke, rekavši mu da ne sme da ga snima..

 

Internet gori, dobili smo naredbu da te pustimo

 

U policijskoj stanici Trnje proveo je oko tri sata. Bili su, kaže, korektni prema njemu, a onda su ga, kaže, pustili zbog prevelikog pritiska javnosti.

„Internet gori, dobili smo naredbu da te pustimo“, rekli su mi.

Da podsetimo, Tihomir Blagus stanovnik zagrebačkog Trnja, tokom velike poplave u Zagrebu, ušao je u prostorije Hrvatskih voda, otvorio odvodni kanal prema Savi, i tako spasio taj deo grada od još veće poplave.

„Pa kako bi to bilo normalno? Normalno je da to neko treba da odradi. Ko je plaćen za to, kome je to posao? A što je najvažnije, to nije prvi put. To je sada već treći put da mi građani dižemo branu i sami se spašavamo od poplava“, ogorčen je Blagus.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar