Zaposleni u Vatikanu rizikuju otkaz ako odbiju vakcinu

Svet 18. feb. 202116:59 > 17:11
Podeli:
Foto: EPA-EFE/REMO CASILLI / POOL

Zaposleni u Vatikanu, koji odbiju da se vakcinišu protiv kovida-19, od sada rizikuju da dobiju otkaz, propisuje dekret države Vatikan, koja zapošljava oko 5.000 ljudi.

PROČITAJTE JOŠ:

Zaposleni, koji nema dokazane medicinske kontraindikacije i odbije da primi vakcinu protiv koronavirusa, rizikuje „manje ili više važne posledice koje mogu ići do prestanka radnog odnosa“, piše u tekstu objavljenom na zvaničnoj stranici države Vatikan.

Dekret, koji se poziva na sankcije predviđene vatikanskim zakonom iz 2011. godine, odnosi se i na kandidate za radno mesto u Vatikanu, koji možda neće biti angažovani ako odbiju da budu vakcinisani.

U tekstu se pominju „radnje neophodne za odgovor na pandemiju“ i podvlači da „odbijanje vakcine može predstavljati rizik po druge“ i „ozbiljno povećava rizik po javno zdravlje“.

Detaljno se navodi i niz drugih kazni. Ako se nosi maska i ne poštuje držanje razmaka, mogu biti izrečene novčane kazne od 25 do 50 evra, a za kršenje karantina predviđene su kazne do 1.500 evra. Vatikan je u januaru počeo besplatno vakcinisanje za sve zaposlene. Papa Franja i emeritus papa Benedikt XVI su već vakcinisani.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar