Napeto u Beču: Desetine hiljada demonstranata u sukobu s policijom

Svet 20. nov. 202117:58 > 18:39
Podeli:
Foto: AP Photo/Florian Schroetter, EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA

Desetine hiljada demonstranata okupilo se u Beču na protestu zbog najave austrijske vlade o uvođenju karantina u zemlji od ponedeljka 22. novembra da bi suzbila širenje epidemije koronavirusa. Kako je protest odmicao, došlo je do sukoba okupljenih sa pripadnicima policije.

Pročitajte još:

Učesnici protesta nosili su transparente na kojima je, između ostalog, bilo ispisano „Nevakcinisan“ i „Ovako je počelo 1938. godine“. Uhapšeno je nekoliko osoba, a kako je saopšteno iz policije razlog za hapšenje je činjenje prekršaja i pružanje otpora policijskim naredbama.

Iz policije su takođe saopštili da je situacija bila napeta, da su korišćena pirotehnička sredstva, policajci su gađani limenkama piva i plastičnim flašama. Jedan od demonstranata je pokušao da izvadi pištolj iz futrole policajca. Zbog ranijih navoda, posebno su od eventualnih napada bili zaštićeni bolnice, sedišta medijskih kuća i državne institucije.

Protestima su prisustvovali građani iz cele Austrije, kao i oni koji su došli iz susednih država. Protesti su održani i u Innsburku gde je prisustvovali oko 800 ljudi, piše Der Standard.

Austrija od ponedeljka uvodi lokdaun za sve stanovnike, a od 1. februara će antikovid vakcinacija biti obavezna.

U Evropi broj zaraženih koronavirusom raste i više zemalja je objavilo zaoštravanje mera restrikcije poslednjih dana, medju kojima i Švedska, Nemačka i Grčka.

Demonstracije protiv restrikcija najavljene su i u drugim evropskim zemljama, uključujući Švajcarsku, Hrvatsku i Italiju.

Foto: EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA

BONUS VIDEO: Antivakseri i žute trake – zloupotreba simbola stradanja

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Protesti su i u Holandiji. Najmanje sedam ljudi povređeno u neredima koji su izbili u centru Roterdama, a policija je i otvorila na vatru na okupljene koji su palili vatru i bacali kamenice.

Komentari

Vaš komentar