Venecuela tražila od SAD donaciju vakcina protiv korone

Svet 11. maj. 202112:03 > 13:15
Podeli:
Foto: EPA-EFE/RAYNER PENA R.

Venecuela je zatražila od SAD da je dodaju na svoju međunarodnu listu za donaciju miliona doza vakcina protiv KOVID-19, uprkos činjenici da su politički odnosi dve zemlje zamrznuti.

PROČITAJTE JOŠ:

Nacionalna medicinska akademija potvrdila je da je na sastanku sa američkim ambasadorom u Venecueli Džejmsom Storijem 2. maja podnela ovakav zahtev SAD.

„Da bismo stavili pandemiju pod kontrolu, moramo da vakcinišemo oko 70 odsto odrasle populacije, što je skoro 15 miliona ljudi, za što manje vremena. Količina vakcina koje su stigle u Venecuelu predstavlja manje od 10 odsto onoga što je zemlji potrebno“, navodi se u saopštenju akademije, prenosi Rojters.

Američki ambasador u Venecueli je, zbog prekida odnosa dve zemlje, smešten u Bogoti, prestonici Kolumbije, a akademija je navela da je Stori u odgovoru na njen zahtev poručio da SAD poštuju nezavisnost rada ove institucije i da se raduju saradnji sa svim istomišljenicima u potrazi za rešenjem Kovid 19 krize.

Akademija je član savetodavnog tela vlade Venecuele koji upravlja odgovorom na pandemiju u zemlji koja ima oko 30 miliona stanovnika.

Prema Ministarstvu zdravlja, Venecuela je do sada primila oko 1,4 miliona vakcina iz Kine i Rusije i nada se da će dobiti doza za još oko 5 miliona ljudi iz programa Svetske zdravstvene organizacije KOVAKS.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar