Uticaj vremenskih prilika na koronavirus

Podeli:
Foto: BETAPHOTO/SAŠA ĐORĐEVIĆ/MO

Toplo i vlažno vreme povezano je sa sporijim širenjem novog koronavirusa, navodi se u studiji američkih naučnika sa Tehnološkog instituta u Masačusetsu (MIT).

To je, nakon studije kineskih naučnika, drugo istraživanje u poslednjih nekoliko dana koje ukazuje da više temperature i viši nivo vlage ne pogoduju SARS-CoV-2, baš kao i ostalim respiratornim virusima, uključujući one koji uzrokuju grip. U novoj studiji naučnici su pod vođstvom Kasima Bukharija i Jusufa Jamela s MIT-a analizirali podatke o broju infekcija Covida-19 u različitim delovima sveta i ih upoređivali sa dva parametra vremena u svim regijama: temperaturom i vlažnošću, piše Jutarnji list.

Istraživanje je pokazalo da se 90 odsto slučajeva zaraze koronavirusom do 22. marta dogodilo u regijama s temperaturom između tri i 17 stepeni. Naučnici su, takođe, spoznali da je u regijama apsolutna vlaga bila između četiri do devet grama vodene pare po kubnom metru vazduha. Među tim zemljama je i Hrvatska.

„Gde god su temperature bile niže, broj slučajeva Covida-19 počeo se brzo povećavati. To posebno vidite u Evropi gde je zdravstvena zaštita među najboljima na svetu“ rekao je za Njujork Tajms Kasim Bukhari.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Iako su i zemlje s tropskom klimom i one na južnoj hemisferi, kod kojih je trenutno sredina leta, prijavile slučajeve Covida-19, ipak regije s prosečnim temperaturama iznad 18 stepeni, dosad predstavljaju manje od šest odsto globalnih slučajeva nove bolesti.

Naučnici su primetili da bi azijske zemlje koje se suočavaju s monsunima mogle beležiti usporavanje širenja Covida-19, jer je apsolutna vlaga tada iznad 10 grama po kubnom metru.

„U SAD-u epidemija, takođe pokazuje podelu sever – jug. Severne, odnosno hladnije države imaju mnogo više stope rasta zaraze u odnosu na južne, toplije države. Širenje SARS- CoV-19 je ograničeno u Teksasu, Novom Meksiku i Arizoni“ tvrde Bukhari i Jamel.

Iako nam toplije vreme i veća količina vlage u vazduhu mogu pomoći u borbi s Covidom-19, povoljne vremenske prilike neće ipak dovesti do nestanka koronavirusa SARS-CoV-2. Vodeći svetski naučnici smatraju da zasad najveći učinak imaju mere socijalnog distanciranja, kao i uvođenja karantina, čime kupujemo vreme do delotvornih lekova i vakcina.