Uhapšeno dvoje saradnika Navaljnog

Svet 21. jan. 202120:25 > 20:39
Podeli:
Aleksej Navaljni Foto:EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY

Rusija je danas privela dva saradnika zatvorenog kritičara Kremlja Alekseja Navaljnog i zapretila da će tužiti druge zbog poziva upućenih na mreži da se pridruže nedozvoljenim protestima na kojima traže njegovo puštanje.

Domaći saveznici Navaljnog rekli su da je policija došla u domove aktivista, uključujući njegovu portparolku Kiru Jarmiš, da im uputi upozorenja uoči planiranog protesta, prenosi Rojters.

Foto: Yevgeny Sofiychuk / TASS / Profimedia

Vladlen Los, beloruski advokat grupe Navaljnog, rekao je da je zadržan i rečeno mu je da napusti zemlju do ponedeljka i zabranjen mu je ponovni ulazak do novembra 2023. godine.

Policija je takođe privela saveznika Navaljnog Ljubov Sobol, rekao je njen advokat. Ona je pozvala ljude da učestvuju u protestu, mada razlog njenog pritvaranja nije bio odmah jasan.

Foto: EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY

Vlasti su navele da su planirani skupovi nelegalni i da će ljudi koji upućuju takve pozive odgovarati.

Nadzorni organ za komunikacije Roskomnadzor nagovestio je da će kažnjavati platforme društvenih medija zbog ilegalnog sadržaja koji podstiče maloletnike da učestvuju u nezakonitim protestima.

Navaljni, najistaknutiji kritičar predsednika Vladimira Putina, priveden je tokom vikenda i kasnije zatvoren zbog navodnih kršenja uslovnog otpusta nakon što je prvi put sleteo u Rusiju posle lečenja u Nemačkoj zbog navodnog trovanja nervnim otrovom „Novičokom“.

Aleksej Navaljni Foto:EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY

On optužuje Putina da je naredio njegovo ubistvo, što Kremlj negira. Njegove pristalice pozvale su na proteste širom zemlje u subotu, nadajući se da će izvršiti pritisak na Kremlj da ga pusti na slobodu uoči parlamentarnih izbora u septembru.

U Briselu su, odgovarajući na hapšenje Navaljnog, zakonodavci Evropske unije pozvali blok da zaustavi završetak gasovoda Severni tok 2 za ruski prirodni gas u Evropu

Komentari

Vaš komentar