U Njujorku izlečeni pacijenti idu kući uz hitove Bitlsa

Svet 25. apr. 202010:19
Podeli:
Foto: EPA-EFE/Marta Perez

U njujorškoj bolnici "Montefjore", ali i nekim drugim, izlečene pacijente ispraćaju kući uz muziku Bitlsa, numere iz filma Roki, U2 ...

Mark Švarc svakdonevno se pitao zašto povremeno u neodređeno vreme doba dana čuje Bitlse.

Pacijent Mark Švarc svakdonevno se pitao zašto povremeno u neodređeno vreme doba dana čuje Bitlse.

„Nisam mogao da razumem, povremeno tokom dana iznenda bi se svaki put u drugo vreme, bolnicom zaorila pesma. Svaki dan sam se pitao zbog čega i zašto „, rekao je Švarc star 54 godine.

I kada je konačno došlo vreme da Švarc krene kući začuo je Bitlse i „Here Comes the Sun“, kako se ori bolnicom, bolničkim hodnicima ….Ovaj puta bilo je to zbog njega – ozdravo je.

Himne poput te, ili „Every breath you take“, „Eye of the Tiger“, numere iz „Rokija“ postale su bolničke himne širom Njujorka kojima bolničko osoblje proslavlja svaku pobedu u borbi protiv koronavirusa.

Mnogi su kako piše Njujork Tajms odabrali Bitlse i Evo dolazi sunce zbog asocijacije na sreću i nalaženje radosti u teškim vremenima.

Kada se puštaju ove i druge pesme, to nije samo u čast pacijenta koji je pobeido koronavirus vecć to je i himna za afimracjiu napora svakog medicinskog profesionalca.

Dugi značaj bolničkih himni je taj što medicinsko osoblja tokom dugih i teških smena ima nekoliko pozitivnih trenutaka koji im pomažu da dobiju energiju i spasu još jedan život .

Neke bolnice prave i slavlje za svakog pacijenta koga skinu sa respiratora, a tako je ne samo u Njuorku već i u Kanadi, gde sestre i lekari imaju svoj ples duž dugačkh bolničkih hodnika. Slično je i u pojedinim bolnicama u Turskoj, tamo plešu kao pingvini ….

U nekim bolnicama u Njujorku muzika počinje mnogo pre otpuštamka. Na primer, u bolnici Lenoks Hil na Menhetnu medicinske sestre zahtevaju „kod sunce“ čim se pacijent ukloni sa respiratora i sam uspšno počinje da diše.

I tu je možda, kako dodaje NT pravi hit upravo onaj od Polis „Every breath you take“, a drugima je opet razlog za malo muzičko slavlje i kada pacijent izađe iz intenzivne nege.

Dejvid Roj, doktor Marka Švarca kaže da misli da su bolničke himne samo zvuk nade, način da podignu moral i nastavie dalje.

I upravo među tim bolnničkim hitovima koji dižu moral je i pesma simbolična za Njujorčane od Džej Zija „Empire State of Mind“. U Medicinskom centru u Bruklinu na listi je i U2 „Beautiful day“.

Komentari

Vaš komentar