U Nemačkoj registrovano 1.606 napada na izbeglice

Svet 02. mar. 202122:27
Podeli:
Foto: EPA-EFE/SASCHA STEINBACH

U Nemačkoj je prošle godine registrovano 1.606 napada na izbeglice i izbeglička skloništa, saopštile su vlasti te zemlje.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Nemačke objavilo je danas podatke, na zahtev opozicione stranke Levica, navodeći da je u napadima povređeno gotovo 200 ljudi.

Većinu napada izvesli su desničarski ekstremisti, prenosi agencija Anadolija.

POGLEDAJTE JOŠ:

Na meti ekstremnih desničara našlo se i 67 organizacija i volontera koji pomažu tražiocima azila.

Među 1.606 napada koje je policija zabeležila prošle godine ima fizičkih napada, uvreda, pretećih pisama, uništavanja imovine i podmetanja požara u izbegličkim skoništima.

Poslanica Levice Ula Jelpke rekla je da su desni ekstremisti nastavili s napadima na izbeglice, uprkos pandemiji koronavirusa i ograničenjima zabrane kretanja.

„Rasizam u zemlji ne zna za lokdaun. Broj napada na izbeglice u Nemačkoj prošle godine je čak porastao“, navela je Jelpke.

U Nemačkoj se nalazi gotovo 1.7 miliona izbeglica, od kojih su većina Sirijci izbegli od građanskog rata. Oni su došli u Nemačku između 2014. i 2016. godine.

Zemlja se prethodnih godina suočila s rastom ksenofobije i mržnje prema migrantima, usled propagande neonacističkih grupa i krajnje desne parlamentarne stranke Alternativa za Nemačku.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar