U kineskoj fabrici zbog curenja hemikalija osmoro mrtvih

Svet 12. jun. 202109:34
Podeli:
Kineska policija Foto:EPA-EFE/JEROME FAVRE

U nesreći u industrijskom pogonu u kineskom gradu Guejangu osomoro ljudi je danas stradalo, a troje je povređeno zbog curenja toksičnih hemikalija, saopštile su vlasti.

Pročitajte još:

Incident se dogodio kada su radnici istovarivali isporuku metil formata, a u toku je istraga, prenela je nacionalna služba za hitna upozorenja.

Metil format koristi se u hemijskoj industriji i kao insekticid. Može da izazove iritaciju na koži, a toksičan je ako se proguta ili udiše.

Kineska ekonomija bazirana je na hemijskoj i teškoj industriji, a česte nesreće sa smrtnim ishodima povezane su sa slabim zaštitnim standardima i korupcijom u nadzornim telima.

U nesrećama i incidentima u industriji, stotine su poginule poslednjih godina, uključujući 78 stradalih u postrojenju na istoku Kine 2019. godine.

Medju najtežim nesrećama je velika eksplozija u hemijskom skladištu 2015. godine u luci Tijandjin, kada je poginulo 173 ljudi, većinom vatrogasaca i policajaca. Uzrok eksplozije bila je nelegalna gradnja i nebezbedno skladištenje isparljivog materijala.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar