U Holandiji produžen policijski čas do 15. marta

Svet 23. feb. 202120:50
Podeli:
Foto:EPA-EFE/BART MAAT

Holandska vlada je večeras saopštila da će policijski čas biti produžen do 15. marta, u sklopu borbe protiv koronavirusa. Nedavno su ovoj zemlji održani protesti zbog mera protiv koronavirusa, kada je uhapšeno preko 400 ljudi na ulicama Holandije.

Policijski čas od 21.00 do 4.30 na snazi je od 23. januara, a trebalo je da traje do 2. marta.

„Vlada je danas odlučila da produži policijski čas do 15. marta, nakon čega će biti razmotreno dalje produžavanje mera“, izjavio je holandski premijer Mark Rute.

„Još se nalazimo u neverovatno teškoj fazi“, rekao je Rute i dodao da je novi talas epidemije, po procenama stručnjaka „neizbežan“.

Policijski čas, uveden prvi put od Drugog svetskog rata, izazvao je krajem januara proteste najveće u Holandiji u poslednjih nekoliko decenija, uz hapšenje više od 400 ljudi.

Međutim, Vlada je večeras najavila ublažavanje nekih ograničenja, uključujući ponovno otvaranje frizerskih salona.

Barovi, kafići i restorani ipak ostaju zatvoreni, kao i takozvane „nebitne prodavnice“, ali će u njih, kupci moći da bar po dogovoru dođu da nešto kupe.

Upravljanje Vlade pandemijom sve je više pod lupom javnosti, jer se bliže izbori. Ove godine su zbog epidemije raspoređeni na tri dana, do 17. marta, da bi se smanjili zdravstveni rizici.

Policijski čas je bio u središtu pravne bitke prošle nedelje, kada je niži sud naložio njegovo ukidanje, rekavši da je Vlada zloupotrebila specijalni zakon, ali je ta odluka suda suspendovana i čeka se žalbena presuda u petak. Vlada je u međuvremenu donela nov zakon kojim se osigurava da se policijski čas nastavi čak i ako izgubi spor po žalbi.

Najveća holandska ugostiteljska organizacija u ponedeljak je najavila žalbu protiv Vlade da bi je prisilila na ponovno otvaranje barova i restorana, zatvoreniih od sredine oktobra.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar