Trampova sudbina u rukama Kongresa: Šta je 25. amandman?

Svet 12. jan. 202120:47 > 20:49
Podeli:
Foto:AP Photo/Brynn Anderson

Od trenutka kada je Amerika došla maltene na ivicu građanskog rata pošto su pristalice američkog predsednika u odlasku Donalda Tramp nasilno upale u Kongres SAD, govori se o Trampovom impičmentu, odnosno opozivu. Posle jedno propalog opoziva, Kongres SAD ovog puta nastojaće da Trampa smeni uz pomoć - 25. amandmana.

Opoziv predsednika – odnosno impičment – napisan je u američkom Ustavu sa ciljem zaštite najvišeg izabranog kabineta od „izdaje, podmićivanja i drugih velikih zločina i prekršaja“. Ipak, impičment nije jedini način da se predsednik smeni; daleko komplikovaniji put – koji još nikad nije primenjivan – je onaj opisan u 25. amandmanu.

Taj amandman definiše proces nasleđivanja predsednika ili potpredsednika u slučaju da ne mogu da obavljaju svoje dužnosti.

Foto:AP Photo/Steve Helber

Amandman koji je stupio na snagu 1967. godine, propisuje da potpredsednik preuzme poslove u slučaju da predsednik napusti položaj. On osigurava i mehanizam kojim se predsednik može privremeno odreći svojih ovlašćenja ako, na primer, mora da ode na operaciju ili nešto slično.

Najvažnije, on podrazumeva i način bezuslovne smene predsjednika – ako „predsednik nije u mogućnosti da izvršava ovlašćenja i dužnosti svog kabineta“.

U slučaju smrti, opoziva ili ostavke predsednika…

25. amandman na Ustav Sjedinjenih Američkih Država je bio pokušaj da se razreše neke od večitih nedoumica oko institucije predsednika, naime, šta se dešava u slučaju smrti, opoziva ili ostavke predsednika, kao i toga šta se dešava u slučaju da iz nekog razloga predsednik nije u mogućnosti da vrši svoje dužnosti. Uobičajena je praksa da, u slučaju smrti predsednika, potpredsednik preuzima poziciju predsednika. To se do sada dogodilo 8 puta u američkoj istoriji.

Četvrti član, međutim, je najvažnija klauzula u Amandmanu jer određuje proces za smenu predsednika sa pozicije šefa države.

Odluku da „predsednik nije u stanju da izvršiti ovlašćenja i dužnosti svog kabineta“ donosi potpredsednik i većina glavnih službenika izvršnih organa – trenutno njih 15 – i omogućava potpredsedniku preuzimanje kabineta.

Problem je, međutim, u tome što četvrti član Amandmana ne definiše značenje „nesposoban za izvršavanje ovlašćenja i dužnosti“.

Kako se to primenjuje u Trampovom slučaju?

Predsednica Predstavničkog doma Kongresa SAD Nensi Pelosi zatražila je od potpredsednika Majka Pensa da se izjasni da li će se pozvati na 25. amandman kako bi Tramp bio uklonjen sa funkcije i da će, ukoliko on ne počne proces uklanjanja Trampa iz Bele kuće, pokrenuti impičment.

Pelosi je pozvala na hitno uklanjanje Trampa sa funkcije putem 25. amandmana, dan nakon što su njegove pristalice izvršile napad na Kapitol.

Opoziv Trampa mogao bi da bude odgovarajući lek, pritom bi mu na taj način bilo onemogućeno i da se ponovo kandiduje za predsednika. Međutim, nema dovoljno vremena za opoziv u narednih nedelju dana, koliko je ostalo do inauguracije izabranog predsednika Džoa Bajdena.

Druga opcija je, zato, upravo pozivanje na 25. amandman, o kojem se i ranije raspravljalo kada je Tramp testiran pozitivno na koronavirus.

Da bi se prisilno oduzela moć Trampu, sa time bi morao da se složi potpredsednik Pens. Pensu bi, takođe, bila potrebna saglasnost većine zvaničnika iz Trampovog kabineta da predsednik nije sposoban za funkciju, da bi mu privremeno oduzeli vlast. Tramp bi potom mogao da ospori njihov potez pismom Kongresu.

Foto:EPA-EFE/Yuri Gripas

Pens i kabinet bi tada imali četiri dana da ga ospore, da bi potom glasao Kongres – potrebna je dvotrećinska većina, obično 67 senatora i 290 članova Predstavničkog doma da bi ga trajno uklonili sa vlasti.

Demokratska stranka sada ima većinu u oba doma Kongresa, i Predstavničkom domu i Senatu.

 

Tekst 25. amandmana na Ustav Sjedinjenih Američkih Država

Član 1
U slučaju smene Predsednika, njegove smrti ili ostavke, Potpredsednik će preuzeti dužnost Predsednika.

Član 2
Kad god postoji upražnjeno mesto Potpredsednika, Predsednik će nominovati novog kandidata, koji će preuzeti funkciju, ukoliko dobije podršku većine oba doma Kongresa.

Član 3
Ukoliko Predsednik dostavi Predsedniku “pro tempore” Senata ili Predsedavajućem Predstavničkog doma pisano obaveštenje o nemogućnosti da obavlja svoju funkciju, i dok god ne dostavi pisanu deklaraciju kojom to opovrgava, ovlašćenja i obaveze Predsednika će preuzeti Potpredsednik kao vršilac dužnosti Predsednika.

Član 4
Ukoliko Potpredsednik i većina rukovodioca izvršnih departmana, ili neko drugo telo kao što je Kongres, u skladu sa zakonom dostave Predsedniku “pro tempore” Senata ili Predsedavajućem Predstavničkog doma, pisano obaveštenje da Predsednik nije u stanju da obavlja svoje dužnosti, Potpredsednik će tog trenutka preuzeti ovlašćenja i obaveze kao vršilac dužnosti Predsednika.

BONUS VIDEO

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar